Dalende entusiasme for EU-udvidelse

EU er blevet en meget kompleks konstruktion med 27 medlemslande, komplekse beslutningsprocedurer og gennemsyret af uenighed om stort set alting. EU-borgerne er derfor mere og mere skeptiske over for yderligere udvidelse af EU, skriver Kristeligt Dagblad.

”EU’s vision om at udvide unionen til 35 måske 36 lande, hvis Tyrkiet også optages, har faldende opbakning blandt europæerne. Det viser tal fra Eurobarometer. Mange tvivler på, at det er en god idé at lukke nye lande ind.

I nogle lande frygter befolkningerne, at Balkanlandene vil skabe nye og flere sikkerhedstrusler. Der er spændinger, som ikke er afsluttet efter krigen i 1990’erne. Halvdelen af de tyske vælgere er modstandere af en udvidelse af EU. I Østrig er dette tal på 53 procent og i Frankrig er det på 44 procent. I Danmark er 37 procent af danskerne imod en udvidelse af EU.

Modstanden vil vokse, når den principielle opbakning skal gennemføres i virkeligheden. Ikke alene skal de nye lande være klar til optagelse. EU skal også selv være klar til at tage imod så mange lande”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)