NATO rettede i 2020 en skarp kritik mod Danmark, som ifølge alliancens evaluering hverken er i stand til at forsvare sig selv militært eller bidrage tilstrækkeligt til NATO.
USA har i flere år presset på for at få Danmark til i 2024 at bruge de 2 pct. af bruttonationalproduktet (BNP) på militæret, som blev aftalt på et topmøde i Wales i 2014, men uden resultat.
Forsvarsminister Trine Bramsen mener ligesom hendes forgænger, Claus Hjort Frederiksen (V), at Wales-erklæringen om de 2 pct. af BNP på ingen måde var et bindende tilsagn. Det tal skal ikke opfattes som et forpligtende mål, men alene som en ”hensigtserklæring”, har hun sagt.
I 2019 besluttede et folketingsflertal, at Danmarks militære udgifter skal i 2023 op på 1,5 pct. af BNP. Det er tankevækkende, at man i danske medier ikke lægger skjul på, at beslutningen udelukkende er vedtaget for at ”formilde” NATO – og ikke fordi danske politikere mener, at Danmark er forpligtet til at leve op til Wales-aftalen.
Eftersom den seneste prognose fra Forsvarsministeriet og Finansministeriet viser, at Danmarks forsvarsudgifter kommer op på 1,44 pct. af BNP i stedet for de lovede 1,5 pct. i 2023, er der udsigt til en rigtig dårlig stemning i NATO. Forsvarsminister Trine Bramsen ønsker dog ikke at foretage sig noget på baggrund af de nye tal.
Både i NATO og i USA noterer man, at Danmark i skåltaler taler meget om solidaritet, men vil ikke være med til at løfte byrden.
I USA opfatter man danskerne som illoyale snyltere, der har kørt og fortsat kører på frihjul på NATO’s bekostning og lader USA betale regningen.
Denne opfattelse er vel at mærke fremherskende i hele det sikkerhedspolitiske establishment i USA, både det demokratiske og republikanske.
Det siger sig selv, at hver eneste sprække i NATO-alliancens beredskab eller villighed til at ofre det, der skal til for at være en troværdig allieret, bliver noteret i Kreml.
Putin ser med stor glæde på, at Danmark er ”kampklar” med en ikke-funktionsdygtig brigade, og at Danmark ikke har tænkt sig at ofre ret meget på dansk forsvar, der mangler essentielle ting for at kunne klare en pludselig opstået konflikt.
André Rossmann
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)