I forbindelse med diskussioner om EU, handelsaftaler og andre internationale ordninger hører man ofte, at små lande ikke har noget valg, men bliver nødt til at være med, skriver prof. Christian Bjørnskov i Børsen. Påstanden er udbredt, men har et problem: Den er faktuelt forkert.
Ser man på de små landes økonomier, er der ingen basis for at påstå, at de klarer sig økonomisk eller politisk dårligere end større lande.
En væsentlig del af forklaringen på deres succes er derfor, at både små stater og mikrostater handler langt mere end deres naboer og andre større lande. Små lande handler ca. 25 pct. mere end deres naboer, mens forskellen for mikrostaterne er hele 60 pct.
Uanset hvad man mener om medlemskabet af EU, er det f.eks. ikke nødvendigt for mindre økonomier som Danmark eller Finland, og idéen, at nationer kan have stordriftsfordele, er en myte.
Myten bygger på, at mange tænker på det globale marked som en skolegård, hvor bøllerne regerer og hvor størrelse er vigtig, men det er ikke virkeligheden. Et samfunds succes hviler ikke på størrelse eller international “styrke”, men på hvor gode dets institutioner, og hvor dygtige dens virksomheder og borgere er – uanset hvor småt det er.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)