Ukraine beklager dansk “kniv i ryggen”

Der er tilfredshed i Rusland og dyb bekymring i Ukraine, efter at de danske myndigheder gav grønt lys til byggeriet af en russisk gasledning ved Bornholm.

De baltiske lande, Polen og ikke mindst Ukraine advarede indtrængende Danmark og resten af EU om, at en godkendelse ville være en opmuntring til den russiske magtpolitik over for de små nabolande. De har peget på tidligere ”gaskonflikter”, der har lukket for gassen til Ruslands nabolande. Ukraine frygter, at rørledningen vil fratage landet vigtig transitindtægter. Danmark kunne som et af de få lande standse projektet, fordi den planlagte linjeføring lå i dansk havterritorium.

Onsdag var der endnu ingen kommentarer fra USA’s Donald Trump, som undervejs i forløbet ikke har lagt skjul på sin kontante modstand mod projektet.

Et ukrainsk medie var mere direkte. En ”kniv i ryggen” lød beskrivelsen i den ukrainske netavis Novini Ukraini.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, er bekymret. ”Vi er nervøse for, hvilke konsekvenser det får – ikke mindst for vores østeuropæiske venner. For eksempel Ukraine eller de baltiske lande. Ikke mindst fordi vi ved, at Rusland bruger gassen som politisk våben. Det har vidtrækkende konsekvenser”, siger Michael Aastrup Jensen til Ritzau.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)