Dansk forskning deles med det iranske terrorregime

I et åbent brev protesterer 197 danske fysikere mod PET’s kampagne, der advarer mod, at iranske, kinesiske eller russiske kolleger kan være spioner for fjendtlige efterretningstjenester. Danske fysikere mener, at de aldrig var nået så langt i deres forskning, hvis de ikke havde delt og bygget videre på russisk, kinesisk og iransk forskning, skriver Børsen.

’PET’s kampagne er en unødvendig mistænkeliggørelse, en uvelkommen provokation og et bidrag til at kvæle den frie forskning, lyder det fra fysikerne. ’Vi rejser verden rundt på konferencer og fortæller hinanden, hvad vi har fundet ud af. Derfor er den her mistænkeliggørelse fuldstændig misforstået’, siger Thibault Capelle, postdoc hos Niels Bohr Instituttet.

’Truslen mod dansk forskning og innovation er markant, og vi ser en vedvarende interesse fra stater som Rusland, Kina og Iran for dansk viden, teknologi og knowhow’, udtaler Karen Lund Petersen, der er chef for Center for Innovations- og Videnssikkerhed hos PET, i et skriftligt svar.

I brevet beskylder de 197 fysikere PET for at være racistisk, hvilket en række meningsdannere efterfølgende har fundet decideret latterligt. PET’s seneste kampagne – der i øvrigt er udviklet i tæt dialog med universiteternes ledelser – handler ikke om den enkelte forskers etnicitet, men om truslen fra fremmede efterretningstjenester”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)