Dansk industri. Pust liv i den nødlidende oplevelsesindustri

Hoteller, feriecentre og udlejningsbureauer oplever lige nu et dramatisk fald i bookingerne. Det er helt afgørende, at forbrugerne er trygge ved at bestille et ophold på de danske feriesteder. Derfor foreslår DI, at staten stiller en garanti for hele eller dele af den betaling, som forbrugerne lægger ved bestillingen af et ophold. Forslaget er ét af flere tiltag fra DI, forslag der skal holde hånden under oplevelsesindustrien og kulturtilbud i Danmark.

– Det er helt afgørende, at forbrugernes usikkerhed ikke får utilsigtede konsekvenser for hoteller, feriecentre og udlejere af sommerhuse. Coronavirus skaber stor usikkerhed i sig selv, og det vil hjælpe, hvis vi kan skabe en økonomisk tryghed, så danskere og udlændinge tør bestille et ferieophold i løbet af sommeren uden at frygte for et større økonomisk tab. Derfor foreslår vi en statslig garantiordning, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

DI foreslår, at staten stiller en garanti for, at forbrugerne kan få deres penge tilbage, hvis opholdet mod forventning ikke kan gennemføres. Det kan for eksempel være, at indrejseforbuddet til Danmark fortsat gælder, eller der er andre restriktioner, som ikke gør det muligt at gennemføre ferien. Som udgangspunkt skal hoteller, feriecentre og udlejningsbureauer betale beløbet tilbage. Men i tilfælde af en konkurs, bør staten dække beløbet, mener DI.

Ordningen skal ifølge forslaget dække forudbestillinger og virke lige så længe, der er restriktioner på eksempelvis feriecentre og indrejsen til Danmark. Målet er at give turister en øget tryghed, så de i stort antal bestiller deres sommer- eller efterårsferie nu. Det kan være med til at skabe aktivitet og vækst, når de efterfølgende holder ferie i Danmark.

DI har også forslag, som kan hjælpe teatre, musikhuse og spillesteder, der står til at miste store indtægter i de kommende måneder.

Det er en udfordring, at den nuværende arrangementsordning ikke giver kompensation for teaterforestillinger og musicals, hvor arrangørerne med kort varsel har været nødt til at aflyse forestillingerne. Det vil DI gerne have ændret.

– Vi kigger ind i en situation, hvor den forsigtige genåbning af Danmark får meget store konsekvenser for oplevelsesindustrien, som allerede nu er hårdt presset. Opgaven er at sørge for, at vi har mulighed for at få gode kulturoplevelser på den anden side af krisen. Derfor skal der handles nu. Uden hjælp vil store dele af kulturlivet stå med økonomiske tab, som vil begrænse deres aktiviteter og handlemuligheder langt ud i fremtiden, siger Lars Sandahl Sørensen.

Endelig har DI konkrete forslag, der skal sikre målrettet hjælp til museerne. Et flertal i Folketinget blev tirsdag enige om, at teatre og museer kan søge støtte gennem corona-hjælpepakkerne. Men der er brug for ekstra hjælp til museerne, mener DI.

De er i en særlig knibe, fordi de ikke har nogen indtægter, men stadig ikke kan sende alle medarbejdere hjem, da de er nødt til at opretholde en minimumsbemanding for at sikre og bevare museumsgenstande og bygninger.

– Vi foreslår, at museerne får fuld kompensation for de udgifter, de har til løn og faste udgifter i forhold til deres nøddrift. Der bør også afsættes penge til en udviklingspulje, så museerne kan investere i og udvikle nye spændende udstillinger og nye måder at formidle på, siger Lars Sandahl Sørensen.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)