Danske institutionsbørn misrøgtes i samspilsramt system

Lige meget hvor mange penge, man i Danmark smider efter bedre normeringer og flottere faciliteter, vil det ikke ændre på det grundlæggende problem – nemlig at velfærdsstaten ikke kan elske danskernes børn, skriver Jes Brinchmann, CEPOS, i Berlingske.

”Alligevel har vi i Danmark en model, hvor vores børn i førskolealderen er markant mere institutionaliseret end de lande, vi normalt sammenligner os med.

Flere familier har fravalgt den tidlige institutionalisering af børnelivet, som vi har i Danmark. Årsagerne kan primært findes i et stærkt ønske om at prioritere familiens rolle i børnenes opvækst, men også at manglende nærvær, dårlig ledelse mv. i daginstitutioner spiller en væsentlig rolle.

En analyse af daginstitutionernes kvalitet konkluderer, at 38 pct. af daginstitutionerne og 46 pct. af dagplejerne har utilstrækkelig kvalitet. Det er stærkt bekymrende, når nu vi har indrettet os i et system, hvor børnepasning i så omfattende grad overlades til velfærdsstaten. Børnelivet er simpelthen for vigtigt til at overlade til et dysfunktionelt system”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)