Sommerhuse er igen i høj kurs. På syv år er der solgt 113 procent flere sommerhuse, viser en opgørelse fra Dansk Byggeri. Salget er især boomet i Nordsjælland og i Vest- og Sydsjælland, mens sommerhusene langs den jyske vestkyst og i Nordjylland er noget længere om at blive solgt.
Uanset om sommerhuset er omgivet af sand og vand eller lyng og fyrretræer, så har flere danskere haft både lyst og luft i budgettet til at købe sommerhus. I 2011 var antallet af sommerhushandler helt nede på 3.512. I 2018 var det tal steget til 7.491, en stigning på 113 procent, viser opgørelsen fra Dansk Byggeri, der bygger på de seneste tal fra Finans Danmark.
– Vi er nu tilbage på samme høje niveau, som da antallet af handler toppede i 2005. Lave renter og muligheden for at låne op til 75 procent af prisen i et realkreditinstitut har, ud over den generelle positive udvikling i økonomien, givet langt flere danskere råd til at købe et sommerhus, siger økonomisk konsulent i Dansk Byggeri Jacob Hangaard.
Flest handler på Sjælland
Med lige knap 2.300 afsluttede handler er Vest- og Sydsjælland det sted i Danmark, hvor flest sommerhuse har skiftet ejer fra 1. april 2018 til 1. april 2019. Der handles også mange sommerhuse i Nordsjælland og i Nordjylland, hvor der blev solgt henholdsvis 1.367 og 1.143 sommerhuse. Færrest handler blev afsluttet i Østsjælland og på Bornholm, hvor kun lidt over hundrede sommerhuse skiftede ejer.
– Forskellen hænger sammen med, hvor mange sommerhuse, der er. Men efterspørgslen har stor betydning for, hvor hurtigt husene bliver solgt og dermed også antallet af handler. Der findes fx mange sommerhuse i Nordjylland, men lange liggetider betyder, at der handles færre sommerhuse. Og så spiller prisen ind. I Vest- og Sydsjælland har sommerhusene stadig et prisleje, hvor flere kan være med. Mens priserne i Nordsjælland er så høje, at kun en mindre gruppe har råd, siger Jacob Hangaard, Dansk Byggeri.
Højere priser
Den stigende efterspørgsel på sommerhuse har fået priserne til at stige. Priserne er det seneste år generelt steget mest i Østjylland, Nordsjælland og Vest- og Sydsjælland med henholdsvis ni, fem og fire procent. Mens prisen er steget med knap tre procent i Vestjylland, og faldet med næsten en procent i Nordjylland.
Blandt de mest populære sommerhuskommuner bliver de dyreste kvadratmetre handlet i Gribskov, hvor gennemsnitsprisen i perioden 1. april 2018 til 1. april 2019 var cirka 21.700 kroner, mens de billigste kvadratmetre findes på Lolland til i gennemsnit 8.968 kroner.
– Det er nogle gevaldige forskelle, men lige som det er med vores helårsboliger, så har beliggenheden stor betydning for den pris, sommerhuset kan sælges til. De nuværende priser kan generelt godt bære at komme lidt højere op. Til gengæld har antallet af handler formentlig toppet, men vi forventer, at de forsat vil ligge på et højt niveau, siger økonomisk konsulent Jacob Hangaard, Dansk Byggeri.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)