Danskernes samlede formue er faldet

Danskernes formuer nåede toppen tilbage i 2021 under coronatiden, men sidenhen har det været nogle lidt hårde år. Ser man på de nominelle formuer, så er danskerne i dag lige så rige som tilbage i 2021. Det viser nye beregninger, som pensionsselskabet Velliv har lavet på baggrund af nye tal fra Danmarks Nationalbank og Finans Danmark.

”I opgørelsen kan man se, at hvis man umiddelbart ser på de nominelle formuer – altså i kroner og øre – så er vi i dag lige så rige som tilbage i 2021, hvor formuerne toppede.

Det lyder jo meget fint, men hvis man tager højde for inflationen, er billedet et lidt andet. Målt i det, man kalder faste priser, er vores gennemsnitlige formuer ikke vokset de seneste fire år. Tilbage i 2021 var danskernes gennemsnitlige formue på 2,22 millioner kroner. Korrigeret for inflation er den siden faldet og var kun på 1,96 millioner kroner i gennemsnit i 2023.

Der er tale om det, der kan kaldes danskernes samlede formue. Det vil sige opsparing til pension, friværdi i boligen, frie midler samt anden formue. Når man måler i de faste priser, er det både pensionsformue og friværdien, som er faldet fra 2021 og til 2023”.

24NYT: Opfattelsen i den politiske debat er, at dansk økonomi er kernesund. De økonomiske nøgletal i Danmark ser flotte ud. Det pæne billede af den bomstærke danske økonomi holder dog ikke, når man kradser i overfladen. Virkeligheden er, at vækstmæssigt er dansk økonomi gået i stå med det resultat, at danskernes velstand falder langsomt og støt. Læs mere her.

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)