De fem store fodboldligaers økonomi: Hvordan har de formet deres indtægter, og hvad er prognoserne for fremtiden?

Mens vi har sagt farvel til 2023 og skal omfavne det nye år, er de fem største ligaer i europæisk fodbold ved at kigge tilbage på deres regnskabsår for at gennemgå deres præstationer. Den foregående sæson – 2021/22-sæsonen – var meget god for de fleste ligaer, da de så deres indtægter vokse betydeligt, især i sammenligning med perioden før pandemien. 

Fodboldfans, klubtilhængere og fodboldbettere – som dem, der regelmæssigt better på bookmaker Danmark – har altid været nysgerrige efter at vide, hvor mange penge de europæiske topligaer tjener, og hvor pengene kommer fra. 

Så før vi tager hul på det nye år, lad os se, hvordan de fem store klarede sig økonomisk i sidste sæson, hvad der har formet deres indtægtsstrømme, og hvilke ligaer der var årets absolutte vindere. 

De fem store ligaers samlede indtægter voksede, mens Premier Leagues indtægter slog alle tiders rekord. Danske bookmakere oplevede også den største interesse fra brugerne på disse ligaer. 

De samlede indtægter for de fem største europæiske ligaer – Spaniens LaLiga, Italiens Serie A, Tysklands Bundesliga, Frankrigs Ligue 1 og Englands Premier League – har oplevet en stærk vækst i den forgangne sæson og nåede op på 17,2 milliarder euro sammenlignet med de 17 milliarder euro, der blev registreret i perioden før pandemien. Og alt dette midt i nye regler, som på den ene eller anden måde har bevaret en mere aggressiv potentiel vækst. 

Den store vinder i den forgangne sæson var uden tvivl den engelske Premier League, hvor indtjeningen voksede med 11 % i forhold til perioden før pandemien, hvilket betød et kæmpe spring til næsten 6,4 milliarder euro. Frankrigs Ligue 1 viste også en stærk vækst på ca. 6,5%, mens LaLiga, Serie A og Bundelisga indtægter faldt en smule med henholdsvis 3%, 4,5% og 5,8%. 

Kilderne til omsætningsvækst

Væksten på aggregeret niveau blev i høj grad drevet af væksten i EPL-indtægterne og selvfølgelig stigningen i Ligue 1-indtægterne. Men hvad har været kilden til denne vækst? 

Kommercielle indtægter, kampdagsindtægter og tv-indtægter er de tre hovedtyper af indtægtsstrømme for de fem bedste ligaer i EU. 

I den foregående sæson, 2021/22, voksede kampdagsindtægterne markant. Det var kun naturligt, da folk i perioden efter pandemien, og da restriktionerne blev ophævet, begyndte at vende tilbage til stadionerne for at se deres yndlingsklubber spille på banen. Dertil kom, at der på grund af nye klubsammensætninger i de bedste ligaer også kom nye stadioner til, og med deres varierende kapacitet skabte de en mere gunstig rekord for kampdagsindtægterne. 

Kommercielle indtægter, herunder både sponsorater og andre ikke-sponsorindtægter som merchandise, reklamer osv., steg også kraftigt i den foregående sæson. På det samlede niveau steg de kommercielle indtægter med 17 % til næsten 6,4 mia. euro, hvilket var den største del af den samlede indtægtsvækst. Den engelske Premier League var også her den absolutte vinder, idet dens kommercielle indtægter voksede langt mere end nogen anden af de fem store ligaer. 

TV-indtægterne faldt overraskende nok en smule, men de ramte ikke et historisk lavpunkt. De blev holdt på samme niveau som før pandemien, og det skyldtes grundlæggende, at tv-indtægterne under pandemien lå på et ufatteligt højt niveau, som faldt, da de restriktive foranstaltninger blev fjernet, og folk igen begyndte at tage på stadion. Nye danske betting sider nød også godt af situationen, da folk måtte sidde foran skærmen og følge med i deres yndlingskampe.

Prognoser om fremtidige indtægter

Fremtiden forventes igen at blive god for de fem store, i hvert fald på aggregeret niveau. Ifølge de seneste estimater forventes det, at de samlede indtægter vil slå en ny rekord og nå op på ca. 18,2 milliarder euro. 

Det gode er, at der forventes vækst i alle ligaer – inklusive den tyske Bundesliga og den spanske LaLiga – undtagen den italienske Serie A, som stadig kæmper, men tingene forventes også at blive bedre i den nærmeste fremtid for den liga. Man bør også tjekke sin foretrukne bookmaker oversigt for at finde flere informationer om de forskellige ligaer

Så længe fans fortsætter med at støtte fodbold, se og følge disse ligaer eller endda engagere sig i disse ligaer via sportsvæddemål, vil de være i stand til at opretholde deres præstationer og vokse, muligvis på niveauer, som nu er ufattelige!

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)