Tusindvis af nye virksomheder pibler frem efter krisen, skriver Berlingske.
”Der er blevet stiftet 9.067 selskaber i første kvartal af 2021. Det er en stigning på næsten 30 pct. sammenlignet med første kvartal af 2020, hvor coronakrisen ramte landet og medførte en hård opbremsning i erhvervsaktiviteten.
’Det er et superpositivt tegn med mange nye selskaber, og det glæder mig, at der er så stor lyst og vilje til at starte nye virksomheder i Danmark’, siger Bo Rasmussen, direktør for analysefirmaet Experian. Han læser tallene som et ‘superpositivt’ tegn på øget iværksættertrang”.
24NYT: Tallene bør snarere læses som udtryk for, at de nye virksomheder er stiftet af ledige, som ikke har kunnet få et fast arbejde grundet coronakrisen.
Virkeligheden er, at kun 6,6 pct. af de beskæftigede danskere er selvstændige – den laveste andel af selvstændige i EU. Hele 92,2 pct. af danskerne har valgt lønmodtagervejen – den højeste andel i EU. Og på en rangliste over iværksætteres andel af den erhvervsaktive befolkning er Danmark på 30. plads med 3,3 pct. En undersøgelse fra brancheorganisationen SMVdanmark viser, at antallet af selvstændige i Danmark er faldet fra 329.000 i 1983 til 192.000 i dag.
Der bliver ganske vist startet rigtig mange virksomheder i Danmark. Men én ting er antallet af nye virksomheder og en anden ting er deres evne til at overleve. Ifølge Experian drejer mange iværksættervirksomheder nøglen om efter et år til halvandet. I snit holder de nye virksomheder 15-18 måneder og så bliver de afviklet eller går konkurs. Det fremgår ikke af Berlingskes artikel.
De iværksættervirksomheder, som overlever, stopper typisk væksten, når de har nået 12 ansatte. De fleste succesfulde iværksættere bliver ramt af det klassiske BMW-syndrom, hvor de skruer ned for vækstambitionerne, når de har fået en passende sportsvogn i garagen. Læs mere her.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)