“De skyder over det hele”, fortæller politimand

Der er en ny by på listen over Sveriges farligste byer, viser opgørelse.

Den svenske universitetsby Uppsala, der ligger lige nord for hovedstaden Stockholm, har overhalet Malmø som Sveriges farligste by.

Ifølge Manne Gerell, kriminolog på Malmø Universitet, er der 11,5 skydninger pr. 100.000 indbyggere i Uppsala. I Malmø er tallet “kun” 10,1.

“Uppsala er ikke en by, der tidligere har været forbundet med bandekonflikter og vold med brug af skydevåben. Udviklingen er gået stærkt, og jeg har indtryk af, at politiet er blevet taget lidt på sengen”, siger Manne Gerell til Fplus, ifølge Fria Tider.

Mange farlige byer

I Uppsala undrer chefen for politiets afdeling for grove forbrydelser Kenneth Ågren sig:

“Det er ekstremt frustrerende, og jeg spekulerer på, hvordan vi kan stoppe det. Hvad sker der med vores fine Sverige? Det er som med flåter og vildsvin, det spreder sig nordpå”, siger Kenneth Ågren til Fplus.

Avisen Fplus har spurgt den erfarne politibetjent, om der overhovedet er nogen universitetsby, man trygt kan sende sit barn til.

“Jeg vil virkelig ikke male fanden på væggen. Men sidste år blev en uskyldig studerende i tyverne skudt af en 19-årig mand på et pizzaria i Flogsta (studenterkvarter i Uppsala, red.). Han var tilfældigvis i skudlinjen under et bandeopgør. Han kom fra Holland og var netop begyndt at studere i Uppsala”, fortæller Kenneth Ågren, der har arbejdet i Uppasala politi siden 1982.

LÆS OGSÅ:  Talgymnastik, aktivistisk journalistik eller fake news?

Betjenten fortæller, at det nok er ligemeget, hvorhen man sender sine børn, da der skydes over det hele:

“Det spiller ingen rolle, hvor man sender sine børn hen for at studere. Der skydes jo også i Lund, Malmø, Gøteborg og Stockholm”, fortæller Kenneth Ågren om Sveriges øvrige universitetsbyer.

Mangler politifolk

Sveriges regering har meldt ud, at der er behov for 10.000 flere politibetjente end nu, for at sikre lov og orden i det førhen så trygge og velordnede land.

Det betyder i runde tal, at den svenske stat skal uddanne og ansætte lige så mange betjente på fem år, som der findes i hele Danmark. En enorm politisk og logistisk opgave.

Indenrigsminister Mikael Damberg (S) har lovet 1500 flere betjente allerede i 2020. Senest i 2024 skal de 10.000 ekstra betjente være klar.

Men det går den forkerte vej. I slutningen af 2019 er der 470 færre betjente i Sverige, end der var i 2015. Det fortæller Sveriges Radio.

Halvtomme politiskoler

I foråret 2020 starter en ny årgang elever på de svenske politiskoler. Men mange klasselokaler vil stå halvtomme hen.

Det er således kun lykkedes at fylde 651 af de 1020 ledige pladser, ifølge SVT.

Talsmand for det svenske Politiforbund Lena Nitz fortæller til SVT, at “tallene er dybt foruroligende”.

Trods den bekymrende udvikling har landets socialdemokratiske regering hverken sat militæret ind eller kaldt på hjælp fra udlandet.

LÆS OGSÅ:  Klumme: Indvandring er ikke et spørgsmål om økonomi

Muligvis fordi det vil være for pinligt for den selvudnævnte “humanistiske stormagt”, som statsminister Stefan Løfven’s regering kalder sig.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)