Derfor æder de regeringens fortælling om coronakrisen råt

En meningsmåling, som Megafon har foretaget for Trygfonden, viser at et meget stort flertal af danskerne bakker op om regeringens coronaindsats og giver topkarakterer til myndigheder og politikere for deres håndtering af krisen.

Hele 83 pct. af de adspurgte svarer, at de er helt eller delvist enige i, at man kan stole på, at vores politikere træffer de rigtige beslutninger for landet.

I undersøgelsen er deltagerne også blevet bedt om at give centrale nøglepersoner karakterer fra 0 til 10 for deres krisehåndtering. Statsminister Mette Frederiksen (S) er topscorer blandt politikerne med 8,9 i gennemsnit, mens sundhedsminister Magnus Heunicke får lige over 8.

Folk er også blevet spurgt om de centrale embedsmænds håndtering, og her topper Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm med en karakter på 9,11 foran rigspolitichef Thorkild Fogde, der får karakteren 9,04.

I meningsmålinger plejer politikerne at score ligeså lavt som brugtvognsforhandlere og journalister, så hvorfor blåstempler 83 pct. af vælgerne regeringens håndtering af coronabekæmpelsen?

Lige fra starten af cornakrisen herhjemme har regeringen fulgt en forkert strategi, hvilket Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, beklagede offentligt forleden. Sundhedsstyrelsen har konsekvent fejet anbefalingerne fra såvel WHO som førende internationale eksperter af bordet, og regeringen har blindt og ukritisk fulgt anbefalingerne fra de ”dygtige” eksperter i Sundhedsstyrelsen og på Statens Serum Institut.

Regeringen har også ignoreret advarsler fra danske eksperter som f.eks. lektor i bekæmpelse af virussygdomme, Kristian G. Andersen, der arbejder på det amerikanske forskningsinstitut Scripps Research i Californien, prof. dr. med. Hans Gregersen, som underviser på The Chinese University of Hong Kong, og prof. dr. med. Thomas Køllner Olsen.

Coronakrisen har eksponeret total mangel på beredskabskapacitet i sundhedssektoren. Den 22. marts kunne medierne således berette om mangel på reagenser til test, testudstyr, ressourcer og kapacitet over hele landet, hvilket fik flere regioner til at stoppe alle coronatest af sundhedspersonale.

Den 24. marts har Berlingske bragt et kronologisk forløb af begivenheder i relation til sundhedsmyndighedernes coronaindsats, som sort på hvidt har dokumenteret, at Sundhedsstyrelsen ikke har taget den voksende coronaepidemi tilstrækkeligt alvorligt.

Den slingrende og passive danske tilgang til at opspore, inddæmme og isolere smittede rejser spørgsmålet om, hvorvidt de danske myndigheder har grebet håndteringen af coronavirussen forkert an”, skrev Berlingske, og i Børsen skrev Steen Bocian: ”Nedlukningen af Danmark skete resolut og med henvisning til folkesundheden. Man kan diskutere, om det var den rette beslutning”.

Det står klart for alle, at man ikke kan lukke ned for dansk økonomi på ubestemt tid. ”Det er et kæmpe svigt, at regeringen 19 dage efter statsministerens første pressemøde ikke har fremlagt en eneste vurdering af mulighederne for at genåbne Danmark økonomisk”, skrev Thomas Bernt Henriksen i Berlingske.

Efter voldsom kritik fra WHO og internt i Danmark har regeringen langt om længe skiftet til en ny teststrategi: Alle med mistanke om moderat til svær covid-19 skal testes – 5.000 om dagen.

Strategien kan imidlertid ikke implementeres, fordi på hospitaler over hele landet mangler man alt fra pipetter til plasticbakker. Virkeligheden er, at Danmark har intet testberedskab, fordi Sundhedsstyrelsen er kommet alt for sent i gang med at indkøbe det nødvendige testudstyr.

Det er i øvrigt ikke første gang, at der er mangel på værnemidler som masker, mundbind, handsker, beskyttelsesbriller og visirer på danske hospitaler. Det var også tilfældet under en tidligere influenzaepidemi.

Regeringens storstilede coronaindsats har været spild af penge, mener prof. i sundhedsøkonomi, Kjeld Møller Pedersen. Politikerne har overreageret og brugt hovedløst alt for mange penge på coronaindsatsen. Hvis den kurs, regeringen har fulgt, var reglen i det ”normale” danske sundhedsvæsen, ville det slå bunden ud af samfundsøkonomien.

I coronakrisen har regeringen og sundhedsmyndighederne således begået fejl på fejl på fejl, men alligevel slutter 83 pct. af danskerne op bag regeringen og de inkompetente sundhedsmyndigheder. Hvorfor gør de det?

Siden coronakrisens start har landets politikere stået side om side med de øverste sundhedsfaglige embedsmænd. Formålet var at skabe en fortælling om, at der er sammenhold og styr på tingene. Den fortælling har danskerne købt, fordi de handler ud fra følelser, stemninger, uvidenhed og et lavt forventningsniveau.

Professor i sociologi, Peter Gundelach, som står bag en omfattende kortlægning af danskernes værdier, har denne forklaring: ”Det er en del af den moderne danske nationalkarakter, at vi er kulturelt betinget for lavere forventninger end andre befolkninger i andre lande. Og derfor er vi mere (selv)tilfredse og magelige end alle andre. Så hvis man ikke har de store ambitioner, skal der heller ikke meget til at opfylde dem”.

Og valgforsker Kasper Møller Hansen har i sin kommentar til danskernes store opbakning til EU skrevet: ”Når danskernes opbakning til EU er steget, er det kun en nervøs reaktion på det kaos, som Brexit har udløst. Danske vælgere er nemlig ikke politisk indsigtsfulde. De reagerer spontant på udefrakommende begivenheder. F.eks. steg opbakningen til NATO voldsomt umiddelbart efter Putins invasion af Ukraine. Hvis briterne lander en god aftale i morgen, så kan det være, at tallene ser anderledes ud”.

Lige nu er regeringen og sundhedsmyndighederne i fuld gang med at definere fortællingen om coronakrisen. Ifølge denne fortælling har det været svært for regeringen at træffe de rigtige beslutninger, fordi ”hele verden er blevet taget på sengen”, ”vi stod på ubetrådt land”, ”vi befandt os i et ukendt terræn”, ”vi handlede ud fra den viden, vi havde, da krisen brød ud”, ”vores viden om coronavirussen var begrænset” osv.

Ja, det er korrekt, Sundhedsstyrelsens og Statens Serum Instituts viden om coronavirussen var begrænset, og derfor burde Danmark have lyttet til WHO, førende internationale eksperter og de lande, som har haft succes med at få bugt med corona ved at anvende en hel anden strategi end den, Danmark har fulgt. Men Danmark har valgt at gå solo, fordi i dansk selvopfattelse er vi verdens klogeste foregangsland, og derfor skal andre følge os og ikke omvendt.

Det er regeringens store held, at lalleglade danskere ikke stiller større krav til deres politikere og æder regeringens fortælling om coronakrisen råt.

André Rossmann

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)