Derfor flygter palæstinensere fra Gazastriben

Af Khaled Abu Toameh–  Oprindeligt udgivet af Gatestone Institute.
Mindst tre palæstinensere, som for nylig flygtede fra den Hamas-kontrollerede Gazastribe i en båd, er meldt savnet, tilsyneladende efter at de kæntrede mellem Grækenlands og Tyrkiets kyst. I en reaktion på denne tragedie klagede mange palæstinensere over, at mens fiskene æder de stakkels emigranter, fører Hamas’ ledere en overdådig livsstil og nyder de bedste fisk og skaldyr, som tilbydes i Qatar og i Gazastriben. Billedet: To gazanere trækker en båd ved stranden i Khan Yunis i Gazastriben, den 22. september 2021. (Foto ved Said Khatib/AFP via Getty Images)

En tragedie, som for nylig ramte Gazastriben, har på ny udstillet omfanget af palæstinensernes lidelser under den iranskstøttede gruppe Hamas’ styre.

Tragedien tjener også som en påmindelse om det internationale samfunds dobbeltmoral i dets behandling af den israelsk-palæstinensiske konflikt, især dets tvangsprægede optagethed af Israel og tendensen til at ignorere enhver forsyndelse på palæstinensisk side.

Ifølge rapporter fra Gazastriben er mindst tre palæstinensere, som flygtede fra den Hamas-kontrollerede kystenklave, meldt savnet, tilsyneladende efter at deres båd kæntrede mellem Grækenlands og Tyrkiets kyst. Disse tre var blandt de snesevise af palæstinensere, som søger en bedre tilværelse væk fra Hamas’ undertrykkelse og korruption.

En af de omkomne blev identificeret som værende den 25-årige Anas Abu Rajileh; en anden var Nasrallah al-Farra.

Hændelsen tiltrak sig stor opmærksomhed blandt palæstinenserne på grund af en lydoptagelse fra en af de palæstinensiske emigranter ombord på båden. På optagelsen – et mundtligt budskab, som han sendte til sin mor i Gazastriben – fortæller den unge mand sin mor, at en af hans venner er druknet. Han beder hende underrette vennens familie. “Mor,” høres den unge mand sige, “vi drukner og fiskene æder os.”

Mange unge mennesker fra Gazastriben, som har været i stand til at spare op eller sikre sig penge nok, er de seneste år flygtet til andre lande via Tyrkiet og Grækenland. De betaler efter sigende tusindvis af dollars i bestikkelse til Hamas’ embedsfolk, egyptiske grænsevagter og smuglere for at få dem til at hjælpe sig med at forlade Gazastriben for at starte en ny tilværelse i Europa eller andre lande.

En offentlig opinionsundersøgelse udført af Al-Aqsa Universitet i Gazastriben sidste år viste, at 51% af de unge, der var bosiddende i Gaza, var villige til at emigrere, hvis de fik mulighed for det.

Mere end 80% forklarede, at hovedårsagen til, at de ønsker at forlade Gazastriben, er økonomiske faktorer.

Det er værd at bemærke, at meningsmålingen viste, at 73% af de adspurgte mente, at hvis Hamas og dens rivaler i det styrende Fatah-parti i Det Palæstinensiske Selvstyre, under ledelse af præsident Mahmoud Abbas, holdt op med at bekrige hinanden, så ville de unge palæstinensere ikke tænke på at emigrere.

Hamas og Fatah har ligget i krig med hinanden siden 2007. Dengang gennemførte Hamas et voldeligt kup imod Selvstyret, smed embedsfolk fra Selvstyret i døden fra de øverste etager i højhuse og tog kontrol med Gazastriben.

Det står ikke klart, hvor mange palæstinensere der er flygtet ud af Gazastriben de senere år. Nogle rapporter anslår, at mere end 40.000 palæstinensere har haft held til at forlade Striben mellem 2014 og 2020. Andre rapporter sætter tallet til mere end 70.000.

Palæstinensere udtrykte i meningsmålingen deres bekymring over, at de mange udvandrere inkluderede universitetsuddannede og professionelle, især læger, som foretrækker at arbejde og bo i europæiske lande og ikke under Hamas.

“Drukneulykkerne blandt unge mænd på emigrationsrejse gør emigranternes familier bekymrede,” fortalte den pan-arabiske Al-Quds Al-Arabi nyhedsavis. “Samtidig udstiller drukneulykkerne omfanget af den tragedie, som indbyggerne i Gazastriben oplever, og som får de bedste af deres sønner til at emigrere.”

Den seneste hændelse vakte en bølge af protester blandt mange palæstinensere, som på diverse sociale medieplatforme gav udtryk for deres chok og vantro over tragedien og fordømte Hamas’ ledere for deres manglende evne eller vilje til at forbedre leveforholdene for deres befolkning.

Med en henvisning til den overdådige livsstil, som flertallet af Hamas’ embedsfolk i Gazastriben og i udlandet nyder, klagede mange palæstinensere over, at mens fiskene æder de stakkels emigranter, nyder Hamas’ ledere fortsat de bedste fisk og skaldyr, som tilbydes i Qatar og i Gazastriben.

Andre palæstinensere startede, de da fik kendskab til tragedien, et hashtag på Twitter med titlen “We Want to Live” (Vi ønsker at leve), hvor også de holdt Hamas ansvarlig for det høje niveau af arbejdsløshed og fattigdom i Gazastriben.

Nogle brugere på sociale medier gav også Abbas’ Fatah-parti skylden for deres fortsatte elendighed på grund af partiets langvarige rivalisering med Hamas.

“[Hamas]-regeringen gør intet for at ændre menneskers tilværelse der,” skrev den palæstinensiske journalist Walid Mahmoud. “Føj så til, at medierne ikke omtaler det, og jeg tror heller ikke, at de vil omtale dette.” Mahmoud, som er fra Gazastriben, forklarede, at hashtagget “We Want to Live” afspejler omfanget af vrede blandt Gazas befolkning over “det regerende [Hamas]-styres stupiditet.”

Med en henvisning til Hamas-ledernes korruption og apati over for deres egen befolknings lidelser afslørede nogle palæstinensere, at sønner af Hamas-ledere forærer hinanden billetter til det egyptiske badested Sharm a-Sheikh.

En palæstinensisk mand fra Gazastriben, som ikke afslørede sit navn, opslog en video, hvori han fremsatte et ætsende angreb på Hamas-lederne og beskyldte dem for at ødelægge de unges fremtid.

“Hvis vore ledere er ligeglade med os, er det en katastrofe… Mennesker dør; de sulter. Befolkningens liv bliver ødelagt. De unge mænd dør, og fiskene æder dem. [Hamas]-lederne og deres sønner er ikke bedre end mig og mine børn.”

De to millioner palæstinensere, som lever under Hamas’ styre, er åbenbart nået til den konklusion, at det er Hamas, og ikke Israel, der er skyld i deres elendighed.

At dømme ud fra palæstinensernes reaktioner på den seneste tragedie, herunder også mulige kommende emigranter, er det tydeligt, at mange palæstinensere forstår det, som de fleste anti-Israel-aktivister ikke fatter – at Hamas prioriterer våbenfremstilling og -smugleri højere end at skaffe jobs til de arbejdsløse og hjælpe dem, der lever i fattigdom.

Hamas kunne have gjort Gazastriben til Mellemøstens Singapore. I stedet valgte Hamas at gøre Gazastriben til et centrum for jihad (hellig krig) imod Israel.

Ghanem Nusseibeh, en palæstinensisk muslim, som tilhører den ældste arabiske familie i Jerusalem, kom med denne kommentar:

“Gennem de seneste 15 år har Hamas ført Gaza fra ondt til værre. Gazanerne er en befolkning under et brutalt islamistisk styre og holdes som gidsler for en stagnerende politik, som udelukkende tjener Hamas’ og deres globale islamistiske allieredes interesser. Kunne det internationale samfund blot hjælpe med at befri Gaza fra sådanne kræfter, så kunne det hjælpe gazanerne med at skabe et Dubai ved Middelhavet eller et nyt Singapore.”

Hvis palæstinenserne i Gazastriben virkelig er så desperate, så ville det sømme sig for dem at vælte Hamas og afslutte dette jernnævestyre i Gazastriben.

Men Hamas fortsætter med at knuse anderledes tænkende og skræmme sine kritikere. Desuden nyder Hamas fortsat popularitet hos mange palæstinensere, ikke kun i Gazastriben, men endda på Vestbredden. Grunden til, at Hamas er så populær, er, at mange palæstinensere støtter dens opfordring til udslettelse af Israel.

Det ville være mere gavnligt, om de palæstinensere, der flygter fra Gazastriben, blev hjemme og viede deres kræfter til at fjerne Hamas fra magten, selvom prisen for denne fjernelse kunne være høj. Det er den absolut eneste måde at løse Gazas problemer på.

At give Israel skylden for alt det, der er galt i Gazastriben, kan måske narre mange i USA, Canada, Europa og Storbritannien. Men de palæstinensere, som flygter fra Gaza, og deres familier, som bliver tilbage, kender sandheden – at det er Hamas, der har ført dem mod afgrunden, herunder havet, som de nu drukner i.

Khaled Abu Toameh er en prisvindende journalist med base i Jerusalem.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)