Det er livsfarligt at kritisere Putin

Af Lars Hedegaard.

De russiske fængselsmyndigheder kan i dag meddele, at Putin-kritikeren og oppositionslederen Alexei Navalny er død i en alder af 47. Ifølge myndighederne fik Navalny et ildebefindende efter en spadseretur, og forsøg på at genoplive ham var forgæves.
På tidspunktet for sin død var Navalny indespærret i en af Ruslands mest berygtede straffelejr kendt som ”Polarulven”, der ligger i en afsides region af det nordlige Rusland, som er kendt for lange og hårde vintre. Straffelejren ligger ca. 100 km fra Vorkuta, hvis kulminer var en del af det sovjetiske Gulag.
Navalny havde lagt sig ud med Putin-regimet ved at arrangere protestdemonstrationer, stille op til valg og agitere for reformer af Ruslands korrupte styre.
I 2020 var han offer for et giftattentat og lå flere uger i koma, inden tyske læger med nød og næppe fik ham genoplivet. Navalny gjorde Putin ansvarlig for mordforsøget.
I 2021 vendte han tilbage til Rusland, hvor han øjeblikkeligt blev arresteret og senere idømt 19 års fængsel.
I august sidste år kom lederen af den berygtede Wagner-gruppe, Yevgenij Prigozhin, ulykkeligt af dage under et flystyrt uden for Moskva, efter at han havde udfordret Putin. Det skal man i det hele taget lade være med, hvis man har livet kært.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)