Det er snart slut med EU’s skadefryd over Brexit

Mens Storbritannien var opslugt af politisk kaos som følge af Brexit, svulmede opbakningen til EU blandt europæerne, men snart er det slut med EU’s optur over Brexit, skriver Mark Leonard, direktør for tænketanken European Council on Foreign Relations, i Berlingske.

Boris Johnson er begyndt at forberede en økonomisk pakke spækket med finanspolitiske stimulanser med henblik på at iværksætte et økonomisk opsving, som vil få Storbritannien til at klare sig bedre end eurozonen.

Hvis satsningen lykkes, vil populistiske partier i EU-landene se Storbritannien som en foregangsmodel (snarere end et skræmmeeksempel) for deres egne euroskeptiske drømme.

Samtidig vil de europæiske ledere få svært ved at bevare den hidtidige enighed i forhandlingerne om detaljerne i en handels- og investeringsaftale med Storbritannien. Det bliver svært for dem at forlige de forskellige økonomiske modeller og sikkerhedsbehov for EU’s nordlige, sydlige, østlige og vestlige medlemslande. Johnsons regering vil ikke tøve med at udnytte denne splittelse.

EU’s interesser ligger i, at Brexit ikke bliver en økonomisk succes. Jo værre Brexit ser ud, jo lettere vil det være for EU-toppen at afværge euroskeptiske udfordringer internt i EU.

De europæiske ledere forsøger derfor at skabe et nyt narrativ for at vise, at Storbritannien vil lide som en konsekvens af Brexit.

EU’s behov for at overbevise de europæiske vælgere om, at Brexit var en skidt idé, er begyndt at ligne en eksistentiel nødvendighed.

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)