På trods af handelskrig og en infernalsk støj ud af Washington går det godt i amerikansk økonomi, skriver Berlingske. ”Kongetallene” for det amerikanske arbejdsmarked viste, at der blev skabt langt flere job end forventet. Hele 128.000 job blev det til i oktober, og samtidig blev jobvæksten i de foregående måneder revideret op.
Jobvæksten var faktisk endnu stærkere end som så, for en strejke hos bilproducenten General Motors betød, at omkring 46.000 personer i statistikken stod uden job, fordi de ikke fik løn under strejken. De kommer tilbage i november, hvor vi også kan forvente endnu flere ansættelser forud for den folketælling, der skal finde sted i april næste år. Det er servicesektoren, der – som altid – pumper nye job ud. Den vigtigste drivkraft er job i restauranter og barer, samt i sundhedsvæsenet.
Med flotte stigninger i lønningerne og faldende inflation stiger husholdningernes købekraft også pænt. De nyeste væksttal for 3. kvartal viser, at der er pæn fart på amerikansk økonomi, og den hjemlige aktivitet voksede med 2,2 pct. Privatforbruget fortsætter med at levere størstedelen af fremgangen.
24NYT: Mens væksten buldrer derudad i Trumps USA, er EU den tungeste sandsæk på verdensøkonomien og kan udløse den globale recession. Tyskland, der vurderes at være i en teknisk recession, vil for hele 2019 sandsynligvis kun nå en vækst på 0,7 pct. af bnp. Eurozonen som helhed når kun 1,3 pct., idet Italien, den tredjestørste økonomi, er på kanten af recession.
Den faldende optimisme i euroområdet betyder også, at danske virksomheders rammevilkår er yderligere forværrede. Ifølge Dansk Industri er omkring 825.000 danskere direkte eller indirekte beskæftigede i eksportvirksomheder. Her vil de svindende ordrebøger syd for grænsen hurtigt smitte af.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)