Dømt for at opbevare kilovis af fyrværkeri på privatadresser i Østjylland

En midaldrende mand fra Østjylland er blevet idømt en bøde på 80.000 kroner for ulovligt at have opbevaret store mængder lovligt, ulovligt og hjemmelavet fyrværkeri på to privatadresser i Østjylland.

Nytåret står for døren, og salget af fyrværkeri, til at skyde det nye år ind med, er i fuld gang. Politiet og øvrige myndigheder har også i år særligt fokus på ulovligt fyrværkeri, da det kan være farligt og få fatale følger, for dem, der bruger det.

Politiet hører gerne fra borgere, det har kendskab til personer, der indfører og/eller opbevarer ulovligt fyrværkeri. Tip fra borgere har tidligere ført til store beslaglæggelser, som fx i december 2016, hvor Østjyllands Politi fik et tip om, at der ulovligt blev opbevaret store mængder fyrværkeri på en adresse i Østjylland.

Den 29. december, to dage før det nye år skulle skydes ind, kørte en patrulje forbi adressen for at tjekke, om der var hold i tippet. Betjentene behøvede kun at åbne hoveddøren for at se, at der inde i huset stod adskillige kasser med fyrværkeri – heriblandt ulovligt fyrværkeri i form af blandt andet krysantemumbomber og ca. 150.000 kanonslag.

Brug for eksperthjælp

Det stod hurtigt klart for betjentene, at mængden af fyrværkeri, der blev opbevaret i huset, var så voldsom, at der var brug for eksperthjælp. Der blev tilkaldt assistance fra hærens ammunitionsrydningstjeneste (EOD) til at få afhentet, transporteret og opbevaret fyrværkeriet.

LÆS OGSÅ:  En "gruppe unge mænd" generede folk med fyrværkeri og bomberør

Samtidig blev en anden patrulje sendt til en nærliggende by, hvor den mand, der var mistænkt i sagen, også have rådighed over nogle lokaler. Under ransagningen blev der også her fundet flere kasser med kanonslag, der stod i et lagerrum.

Det var EODs umiddelbare vurdering, at der samlet set på de to adresser havde været opbevaret fyrværkeri svarende til ca. 50 kg NEM (NettoEksplosivstofMængde) – hvilket er 10 gange så meget, som man må opbevare som privatperson.

Det skulle dog senere vise sig, at mængden var væsentlig større.

Handlede med fyrværkeri

Manden blev sigtet i sagen og forklarede, at han i årevis havde købt og handlet fyrværkeri med en større personkreds. Han var selv af den opfattelse, at han håndterede fyrværkeriet forsvarligt, men han havde ikke indhentet en tilladelse, da han mente, det ville være for omstændigt, når nu han ikke officielt handlede med fyrværkeri.

Da EOD havde foretaget en gennemgang af alt det beslaglagte fyrværkeri stod det klart, at der havde været opbevaret væsentligt større mængder end først antaget. På den ene adresse havde der været opbevaret ca. 139 kg NEM, mens der på den anden adresse havde været ca. 28 kg NEM. Tilsammen havde manden altså opbevaret ca. 167 kg NEM, hvilket er mere end 33 gange så meget, som man må opbevare som privatperson.

LÆS OGSÅ:  Pas på de mange brandfarer på årets sidste dage

Manden blev i september 2019 i Vestre Landsret idømt en bøde på 80.000 kroner for overtrædelse af fyrværkeriloven, og det megen fyrværkeri blev konfiskeret.

Der findes meget klare regler for køb, opbevaring og brug af fyrværkeri – læs mere på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside og bliv klædt på til en god og sikker nytårsaften.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)