Dum, dummere, dansk vælger…


Korte, skarpe og – somme tider – satiriske tekster om de politiske løgne, fortielserne og hykleriet.


 

Det er velkendt, at der er en sammenhæng mellem vælgernes økonomiske situation og deres stemmeafgivning: Går det godt med økonomien, belønner vælgerne den siddende regering. Går det dårligt med økonomien, straffer de den. I USA siger man: “It’s the economy, stupid”. Det er et ikonisk citat, som Bill Clinton brugte i den amerikanske præsidentvalgkamp i 1992.

Sådan er det i alle normale lande, men ikke i småstaten Danmark. En ny undersøgelse af det danske folketingsvalg i 2022 viser nemlig noget, der ifølge forskerne bag er højst overraskende: Selv om vælgerne mente, at det gik dårligt med dansk økonomi og endda med deres egen økonomi, så gik det siddende regeringsparti, Socialdemokratiet med statsminister Mette Frederiksen i spidsen, frem ved valget. Med 27,5 pct. af stemmerne blev det til det bedste valg for S i 20 år.

Vælgerne syntes faktisk, at økonomien var historisk dårlig. Og normalt ville man forvente, at de straffede den siddende regering for at have håndteret det dårligt. Men ikke nok med, at de ikke straffede regeringen – de belønnede den.

Forskerne havde forventet, at de vælgere, der mener, at det går dårligt med økonomien, ville være mindre tilbøjelige til at stemme på regeringen. Men nej: Dem, der mente, at det gik dårligt med deres egen økonomi, var mere tilbøjelige til at stemme på regeringen.

Jamen, hvor dum kan man være? Som den danske vælger…

André Rossmann

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)