En af de helt store pollensyndere blomstrer nu

Mange danskere er allergiske overfor birketræets pollen, som nu er i luften. Birketræets blomstring er intens, men heldigvis også forholdsvis kortvarig.

Astma-Allergi Danmarks pollenfælder har fanget et pollental for birk på 138 i København og 162 i Viborg. Det betyder, at de mange birkepollenallergikere i landet skal forberede sig på sæsonen for forårets største pollenplage, som netop er skudt i gang. Heldigvis har birketræerne en forholdsvis kort sæson på 3-4 uger, som typisk topper med meget høje pollental omkring 1. maj.

Trods det kolde vejr i februar og marts, starter birkepollensæsonen til normal tid. De sidste dages lune vejr har hjulpet godt på vej, ligesom en sydlig vindretning kan bidrage til pollentallet ved at blæse udenlandske birkepollen ind over Danmark. Syd for grænsen begynder sæsonen nemlig tidligere, og det er derfor ikke ualmindeligt, at vi får besøg af de udenlandske gæste-pollen, før de danske birketræer springer ud.

Biolog og leder af pollentællingerne, Karen Rasmussen, mener, at vi kan forvente høje niveauer af birkepollen, hvis forårsvarmen fortsætter.

– Det er svært at forudsige, hvordan sæsonen for birkepollen vil blive. Koncentrationerne af birkepollen i luften vil nemlig være afhængig af vejret de næste par uger, hvor blomstringen er i fuld gang. Hvis det varme forårsvejr fortsætter, hvilket det tyder på, er der mulighed for, at vi får en sæson med mange pollen i år.

LÆS OGSÅ:  Politiet skærper sikkerheden ved Folkemødet

Solrigt og varmt vejr giver større pollenmængder, mens køligt vejr, blæst og regn kan mindske pollenkoncentrationen i luften.

Den rigtige behandling kan gøre en stor forskel

Pollenallergikere bør holde øje med Dagens Pollental og Dagens Pollenvarsling for løbende at tilrettelægge deres behandling bedst muligt. Pollenvarslingerne fortæller, hvor mange pollen der forventes det kommende døgn. Sammen med Dagens Pollental kan Dagens Pollenvarsling hjælpe allergikere til at træffe de nødvendige forholdsregler og have høfebermedicinen klar, afhængig af om pollenvarslingen er høj eller lav.

– Mange oplever en stor forskel når de finder den rigtige behandling. Nogle oplever endda, at de kan gøre flere ting i sæsonen, end de egentlig havde forestillet sig, fortæller Betina Hjorth, rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

Hvis man er i tvivl om sin behandling, er der hjælp at finde hos lægen. Det, som virker for nogen, virker ikke nødvendigvis for andre. For nogle virker antihistamintabletter bedst, mens det for andre er øjendråber eller næsespray. Det kan derfor være nødvendigt at prøve sig frem, indtil man finder den rigtige medicin eller behandling.

Astma-Allergi Danmarks rådgivning sidder som altid klar til at hjælpe pollenallergikere gennem sæsonen på tlf. 43 43 42 99 fra mandag til fredag 9-12 og onsdag 16-18.

Astma-Allergi Danmarks pollen-services:

• Få Dagens Pollental – hent app’en: www.astma-allergi.dk/ditmobilepollental
• Få rådgivning på tlf. 43434299 fra mandag til fredag 9-12 og onsdag 16-18
• Få overblik over døgnets pollental og sæsonens forløb: https://hoefeber.astma-allergi.dk/pollengrafer
• Få dagens pollenmail med både pollental og nyheder: https://www.astma-allergi.dk/pollenmail

LÆS OGSÅ:  Person skudt af politiet

FAKTA: Symptomer på pollenallergi

Pollenallergi giver typisk høfebersymptomer fra næse og øjne fra slutningen af januar til starten af september.

• Snue, nys og tilstoppet næse
• Røde og kløende øjne
• Rindende øjne, lysfølsomhed samt hævelse af øjenlåg og af øjenslimhinde
• Også astmasymptomer som hoste og vejrtrækningsbesvær kan skyldes pollenallergi
• Kløe i svælget og nogle gange kløe helt ud i ørerne samt træthed kan ligeledes være generende symptomer i sæsonen

Gode råd til dig med pollenallergi

Når der er sæson for pollen, er det umuligt helt at undgå de mikroskopiske pollenkorn, som florerer i luften. Derfor er det vigtigt, at man får den rette medicinske behandling for at holde symptomerne under kontrol. Du kan desuden følge disse gode råd til at mindske generne i hverdagen:

• Hold øje med Dagens Pollental og Dagens Pollenvarsling.
• Brug solbriller eller cykelbriller, så du får færre pollen i øjnene.
• Vask eller skyl dit hår inden sengetid, så du ikke får pollen med i seng.
• Tør dit tøj i tørretumbleren i pollensæsonen, så du undgår pollen i dit tøj og sengetøj.
• Luft ud tidlig morgen og sen aften, hvor der er færrest pollen i luften.

Læs mere om pollen og høfeber: https://hoefeber.astma-allergi.dk/

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)