Erdogan: “Allah beordrer os til at være voldelige imod de vantro”

I oktober greb Tyrkiets præsident Recep Erdogan mikrofonen i landets største moské og opfordrede til vold mod anderledes troende.

Tyrkiets største moské, Camlica-moskeen i Istanbul med plads til 63.000 bedende, fik særligt besøg en fredag i oktober.

Den tyrkiske præsident Recep Erdogan gæstede moskeen og gav en kort prædiken:

“Min herre beordrer os til at være voldelige mod de vantro. Hvem er vi? Muhammeds menighed. Han beordrer os til at vise nåde overfor hinanden. Vi vil være voldelige mod de vantro”, sagde han blandt andet ifølge den tyrkiske avis Akit.

Erdogans budskab bekræftes af eksperter hos dokumentationsprojektet Memri.

Kafir

Recep Erdogan, der selv er stærkt troende, brugte ordet kafir om vantro. Ordet kafir er et særdeles nedværdigende ord, på linje med “neger” i Vesten.

Teologisk set er kafirer ifølge de islamiske skrifter løgnere, fortjener helvedes ild, kan slavebindes, er Allahs fjender og skal bekriges og dræbes.

Præsidenten brugte det tyrkiske ord “şiddetli” om den vold, han opfordrede til. Ordet kan oversættes til meget voldelig.

Religiøs krig

Recep Erdogans prædiken i den enorme moské skete i forbindelse med Tyrkiets angreb i Syrien. Det er uklart ud fra talen, om hans opfordring til vold således forstås som vold mod vantro i Syrien, eller mod vantro generelt.

Det er ikke første gang, Erdogan er tvetydig, når det gælder krig mod anderledes troende.

Da Østrig i 2018 lukkede en række tyrkiske moskeer og smed de tyrkiske imamer ud, grundet mistanke om radikalisering af indvandrere i landet, advarede Erdogan om, at det “vil føre til krig mellem korset og halvmånen.”

Erdogans poetiske sprog er op til fortolkning, men i Mellemøsten symboliseres den muslimske verden traditionelt ved halvmånen, mens korset står for Vesten.

Moskeer i Danmark

Recep Erdogans regering har de senere år ført en meget ekspansiv moské-politik, også i Danmark.

Den tyrkiske præsident er således øverste leder af indtil videre 30 moskeer i Danmark. 21 af dem er godkendt under socialdemokratiske borgmestre.

En 22. er på vej i Ballerup, hvor S-borgmester Jesper Würtzen er øverst ansvarlige for den lokalplan, der har givet plads til moskeen.