Evergrande Group: En ny finanskrise på vej?

Annoncør betalt indhold

Foto: shutterstock

Den kinesiske ejendomsgigant, Evergrande Group har det seneste stykke tid været i spotlightet verden over. Firmaet er på randen til at gå fallit, fordi det simpelthen er afhængigt af at kunne optage nye lån. Det er en situation meget lignende den der forårsagede finanskrisen i 2007, der startede på Wall Street børsen i USA.

Det er dog ikke sikkert at verden skal forberede sig på en ny finanskrise, da situationen måske kan nå at blive reddet, udtaler Zou Lan, der er chef for finansielle markeder i den kinesiske centralbank.

I denne artikel får du et kort overblik over situationen.

Det kinesiske boligmarked

Det kinesiske boligmarked har de seneste par år steget ekstremt meget i værdi. Det har betydet at mange kinesere har investeret penge i markedet, og heriblandt også i Evergrande Group, der endnu mangler at bygge 1,4 millioner lejligheder, der alle er lovet ud til ejere som har betalt allerede. Nu kan Evergrande Group så ikke betale deres renter, og det gør at der er en masse kinesere der står uden hverken bolig eller de penge de har investeret.

Mange kinesere har investeret deres pensionsopsparing i en permanent bolig, i et marked der er eksploderet i værdi. Denne stigning i priserne på boliger har betydet at boligpriserne er steget markant, uden at kinesernes løn og inflationen er fulgt med. Det giver store problemer for mange kinesere, der nu står uden håb, penge og bolig, og snart er ude af stand til at arbejde mere.

Evergrande Groups model

Grunden til at virksomheden bag det der potentielt kan udløse endnu en finanskrise har fået meget kritik, er virksomhedens forretningsmodel. Den er bygget på at låne en masse penge, der dels blev brugt til at bygge boliger, men i stigende grad på det seneste, også blev brugt til at betale renter på lån de allerede havde taget.

Man har altså lovet at bygge en masse boliger mod at få kunne optage nye lån. Der er dog håb som nævnt, håb endnu. Zou Lan mener ikke at Evergrandes situation ikke kommer til at påvirke markedet markant, og at situationen endnu kan reddes.

Hvad skal du gøre som investor

Der er naturligvis ingen der kan forudsige markedets udvikling med garanti, men én måde at sikre sin formue mod inflation og finanskrise er at investere i råvarer. Det seneste inden for investering i råvarer er sølv, da udgifterne er langt lavere, blandt andet fordi momsen på sølvbarrer allerede er betalt én gang.

Du kan naturligvis også vælge ikke at gøre noget. Det globale marked ændrer sig hele tiden, og som investor er du selv ansvarlig for at lave gode investeringer. På samme tid findes der et utal af forskellige investeringer du kan lave, på forskellige markeder. Og her kan du for eksempel investere på CFD, men du kan også investere i futures, enkelte aktier eller du kan sætte dine penge i en aktiefond.

Skulle Evergrande Group til gengæld gå hen og gå bankerot, er det muligt at det vil have indflydelse på hele det globale marked, som det skete da Lehmann Brothers gik fallit i 2007.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)