Exit Rusland

Af Lars Hedegaard.

I disse dage er der grund til at mindes gamle kong Krøsus af Lydien, der følte sig presset af perserne og derfor spurgte oraklet i Delfi, om han skulle gå i krig. Oraklet svarede, at i så fald ville et stort rige gå til grunde. Således opmuntret gik Krøsus til angreb. Og ganske rigtigt gik et stort rige til grunde, nemlig hans eget.

Ingen uden for Kremls mure ved, hvem Putin har spurgt til råds, eller om han overhovedet har konsulteret nogen, før han gik til angreb på Ukraine. Men så meget står nu fast, at mindst ét stort rige er gået til grunde, nemlig Rusland. Ukraine er ved at gå samme vej, men kan dog håbe på at blive genopbygget med vestlig hjælp – med mindre Putin ødelægger det totalt og udrydder eller fordriver hele befolkningen.

I Rusland er der tomme hylder i indkøbscentrene og lange køer ved hæveautomaterne, skriver Berlingske. “Det ligner allerede billeder fra de fattige 90ere i Rusland. Men det her bliver værre.”

Berlingske citerer den anerkendte russiske økonom, Andrej Movtjan, der til et af de få tilbageværende uafhængige medier, Novaja Gaseta, udtaler, at Rusland endnu ikke har set den fulde effekt af Vestens sanktioner.

Krigen i Ukraine er kun to uger gammel, og russerne lever allerede i et forvandlet land, bemærker Berlingskes reporter. Tusinder er flygtet ud af landet, og for de tilbageværende er spørgsmålet kun, om livet i Rusland kommer til at minde mest om Iran eller Venezuela, siger Andrej Movtjan.

LÆS OGSÅ:  Hadets sejrsgang

Der er dog en tredje mulighed, som Movtjan ikke nævner, nemlig at livet bliver som i Kina – under forudsætning af at det kinesiske kommunistparti vil overtage det russiske fallitbo. Hvis det bliver tilfældet, må utilfredse russere belave sig på at henslæbe tilværelsen i genopdragelseslejre.

Novaja Gasetas chefredaktør, Kirill Martynov, der sidste år modtog Nobels fredspris, siger til Fox News, at det russiske samfund er ved at brase sammen, og at man ikke kan øjne noget økonomisk håb eller nogen politisk fremtid. “Vi har en masse krigspropaganda. Det er temmelig dumt og aggressivt. Og fundamentalt set begynder man at føle sig som en person, der lever i en slags besat land. … Det er som om det ikke er dit land, men er blevet besat af fremmede – af en eller anden fjende.”

Vladimir Putin går for at være smart – eller gjorde det indtil for et par uger siden. Han burde derfor have konsulteret den gamle kinesiske krigsteoretiker, Sun Tzu, der advarede om, at krige vindes ved IKKE at føre krig, og at aggressorer sjældent høster nogen fordel.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)