De skiftende danske regeringer har svigtet reformerne og forsømt at skabe ny velstand, som kunne give danskerne nye forbrugsmuligheder. Resultatet er, at Danmarks velstand falder langsomt, privatforbruget er det laveste i EU- og OECD-sammenhæng og danskerne bliver relativt fattigere end befolkningerne i andre lande.
Forklaringen på det ekstrem lave danske privatforbrug er kombinationen af det høje skattetryk, høje priser, høj moms, høje forbrugerskatter, høj bilbeskatning og ikke mindst høje boligudgifter.
Danmark er nemlig et ekstremt dyrt land, når det gælder borgernes boligudgifter. Knap hver sjette danske husstand bruger mere end 40 pct. af den disponible indkomst på boligen. Det er dobbelt så meget som gennemsnittet i EU. De løbende, danske boligskatter, der andrager 1,86 pct. af BNP, er de tredjehøjeste i Europa, efter Grækenland og Frankrig.
I dag kan Børsen oplyse, at en bolig i København kræver millionløn af nye købere. Bankernes lønkrav til en børnefamilie, der gerne vil købe hus i Hovedstadsområdet, er fordoblet de seneste 12 år, så det nu kræver en millionindtægt at få lov til at købe en bolig på 120 kvm. Hvor et par med to børn i 2012 skulle have en indtægt på i alt 690.000 kr. før skat om året for at købe 120 kvm i Københavns Kommune, så skal de nu tjene mindst 1.051.000 kr.
Ser man på et klassisk par, hvor en lærer og en pædagog danner par, så rækker deres lønninger ikke til en familielejlighed i København, og de må søge længere og længere ud for at få budgettet til at hænge sammen.
Skal man have et parcelhus på 150 kvm, hvor der er plads til Peugeot, puddelhund og puslebord, må parret nu søge til Halsnæs Kommune, hvis det skal kunne lade sig gøre. Og så kan det altså også kun lige lade sig gøre, hvis man lever for det minimale rådighedsbeløb på 17.800 kr. om måneden.
Selv om færre og færre danskere har råd til egen bolig, går mange i dette land og tror, at andelen af borgere, der ejer egen bolig, er langt højere i Danmark end i de øvrige europæiske lande. Det er dog en af de mange danske myter. Ifølge Eurostat er Danmark nemlig et af de lande, der har færrest boligejere.
Andel af befolkningen der ejer egen bolig
Kosovo 97,8%
Albanien 96,3%
Rumænien 95,3%
Polen 86,8%
Norge 80,8%
Portugal 78,3%
Spanien 75,8%
Italien 73,7%
Benelux 71,3%
Finland 70,3%
Holland 70,1%
Irland 70,0%
Storbritannien 65,2%
Sverige 64,9%
Frankrig 64,7%
Østrig 54,2%
Danmark 52,2%
Tyskland 49,1%
Danskerne lever i den vildfarelse, at de er et af verdens rigeste folk, fordi de dagligt hjernevaskes med den officielle propaganda om danskernes høje velstandsniveau. Den nøgne og ubehagelige sandhed er, at danskerne har en rig stat (læs: offentlig sektor), men når det drejer sig om deres privatforbrug, er de Europas fattigrøve.
André Rossmann
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)