FESTUNG USA?

Af Asger Aamund. Udgivet på aamund.dk

Medierne har i de seneste år måttet lægge bånd på sig selv i dækningen af USA. De gode gamle dage var forbi, hvor man uhæmmet og ustraffet kunne beskylde præsident Trump for alverdens forbrydelser såsom landsforræderi, bestikkelse, afpresning og forfatningsbrud. Alle disse ’skandaler’ viste sig at være frit opfundet og uden forbindelse med virkeligheden. New York Times og Washington Post fik tilmed Pulitzerprisen for deres dækning af Trumps sammensværgelse med præsident Putin, som skaffede ham valgsejren i 2016. Historien viste sig naturligvis af være løgn fra ende til anden, men fra medierne var der hverken beklagelser eller dementier. Pulitzer prisen blev heller ikke leveret tilbage. Det var jo bare Trump.

Efter at Joe Biden flyttede ind i Det Hvide Hus, var det ikke så sjovt længere. Ganske vist fodrede det Demokratiske partiapparat medierne med nye Trump ’skandaler’, men samtidig skulle journalister og redaktører bruge tid og kræfter på at censurere og fortie præsident Bidens kognitive formørkelse, der var i hastig progression. Bidens demens viste sig ellers klart under valgkampen i 2020, hvor han på et vælgermøde ikke kunne citere de første linjer i Den Amerikanske Uafhængighedserklæring, som ellers udgør essensen i al amerikansk politisk tænkning.

Efter Joe Bidens katastrofale tv-debat på CNN i juni og især efter det nylige attentat mod Trump vendte medierne på en tallerken og krævede nu, at præsidenten skulle fravælge at stille op til genvalg senere på året. Hovedmedierne – også de danske – som i fire år pure har afvist at beskæftige sig med Bidens hastigt svindende åndsevner, viste som sædvanlig ingen anger eller selvransagelse, men anklagede i stedet staben i det Hvide Hus for svindel og bedrag, fordi Bidens føringsofficerer havde bortcensureret al information om præsidentens mentale deroute. Verdenspressen har nu affundet sig med, at Trump sandsynligvis atter bliver præsident i USA, hvilket giver nye og friske muligheder for at anlægge en kompromisløs anti-Trump linje i dækningen af USA-politikken.

Nu kan man i stedet skrive den ene rædselsberetning efter den anden om, hvilke ulykker der vil regne ned over os allesammen, når Donald Trump atter troner bag skrivebordet i Det Ovale Værelse. En af de første aviser på pletten var såmænd vores egen ’Børsen’, der i en prominent opsat artikel åbner for Trumps kommende rædselskabinet: TRUMP VIL ISOLERE USA FRA OMVERDENEN, triumferer ’Børsen’:”Trump vil føre handelskrig mod resten af verden”. Han beskyldes for at sætte samtlige toldsatser op for at beskytte amerikanske virksomheder mod konkurrence udefra, så de kan have det store hjemmemarked med 350 millioner forbrugere for sig selv. ”Det kan kun gå galt”, skriver ’Børsen’, som oplyser, at da præsident Trump indledte en handelskrig mod Kina, kostede det USA’s egen økonomi 316 milliarder USD og 300.000 jobs.

Her hopper ’Børsens’ vidtløftige beskrivelse af begivenhederne fuldstændig af sporet. Trumps økonomiske politik byggede på en gennemgribende skattereform og en grundig regelforenkling, der skabte den højeste beskæftigelse nogensinde, især for kvinder, latinoer og sorte amerikanere. Trumps borgerlige reformpolitik medførte en markant stigning i indkomsterne for almindelige lønmodtagere. Det er dog korrekt, at økonomien forværredes og beskæftigelsen faldt i Trumps sidste år som præsident. Dette skyldtes dog ikke præsidentens reformer, men udelukkende Covid-epidemien, som hensatte det meste af USA i panik og hysteri. Samfundet lukkede ned, og millioner af mennesker blev sendt hjem fra arbejde. Hundredtusinder af især små og mellemstore virksomheder måtte dreje nøglen om. Kun delstaterne Texas og Florida, der nægtede at al lukke samfundet, klarede sig helskindet gennem pandemien.

Det var ikke Trump, der indledte en handelskrig mod Kina, som ’Børsen’ påstår. Tværtimod indledte Trump en forsvarskrig mod Kina, som i flere årtier havde ført en total økonomisk krig mod USA. Da Trump trådte til som præsident, var USA oversvømmet med billige kinesiske produkter over hele varespektret: el-værktøjer, tekstiler og beklædning, maskiner, instrumenter og medicin. Kina havde i mange år manipuleret sin valuta, subsidieret sin industri og stjålet patenter og know how med arme og ben. Det sparer jo forsknings- og udviklingsomkostninger og gør kinesiske kopiprodukter billige og forbrugervenlige. I 2020 havde FBI således over tusind verserende sager om kinesisk tyveri af amerikanske virksomheders know how og produktionshemmeligheder.

Foreign Affairs Committee i Repræsentanternes Hus beretter i en aktuel rapport om en række prominente selskaber, der har været udsat for kinesisk afpresning og tyveri af IP (Intellectual Property): DuPont, Micron, Akhan Semoconductor, Tesla og Motorola for bare at nævne nogle få af de ramte virksomheder. ’Børsen’ lader sig dog ikke forvirre af disse kendsgerninger, når bladet er glad for sine egne: det var Trump, der begyndte.

’Børsen’ har nu vist vejen, så det er, hvad vi kan forvente af danske medier i de kommende måneder. Langt fra sandheden ganske vist, men hvad gør det? Det er jo bare Trump.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)