Flere børn får eksem: Bekymret mor går til kamp mod kemi og hormonkure

Et stigende antal børn lider af børneeksem, og i dag rammes op mod hvert femte barn. Da datteren fik eksem, tog Mette Langberg sagen i egen hånd. Nu rådgiver hun andre bekymrede mødre i sund babyhud uden kemi.

Udslet på kinderne, tørre fingre og kløende plamager. Antallet af børn med børneeksem er steget kraftigt gennem de seneste årtier. Ifølge Videncenter for Allergi lider op mod 20 procent af alle børn af børneeksem – for 50 år siden lød tallet kun på fem procent.

Som forælder er det hårdt at have et eksemramt barn. Det måtte 44-årige Mette Langberg sande, da hendes datter Siri udviklede voldsom eksem og nældefeber.

– Halvdelen af hendes lille krop var helt dækket at eksem, og jeg følte mig så magtesløs. Vi tog selvfølgelig til lægen, og han foreslog binyrebarkhormon. Men jeg syntes ikke, at min baby skulle have hormonbehandling, og så var der ingen hjælp at hente der, fortæller den bekymrede mor.

Testede gamle husmorråd

Modstanden mod at bruge kemi på sin lille datter fik Mette Langberg til at afsøge andre veje. Hun gik i gang med at teste gamle husmorråd af, og pludseligt var der et, der virkede.

– Jeg læste et ældgammelt råd om, at havre kunne lindre kløe. Jeg havde efterhånden prøvet så meget, så det var med en vis skepsis, at jeg tilsatte havre i Siris badevand. Men jeg kunne virkelig mærke forskel på hendes hud bagefter. Den føltes mindre udtørret, og kløen var reduceret. Jeg var slet ikke i tvivl om, at det skulle jeg udvikle videre på, fortæller hun.

LÆS OGSÅ:  Løb for hele familien i Fælledparken

I løbet af det næste år forsøgte Mette Langberg at finde lige præcis den blanding af havre og andre naturlige ingredienser, der havde den bedste effekt på datterens hud. Og med succes: Siris hud blev eksemfri.

– Som mor var det en stor lettelse, at min lille datter ikke længere skulle døje med kløe og svie. Siris hud vil altid være sensitiv, men nu kunne vi lindre det, når hun fik en reaktion, så hun ikke skulle ligge en hel nat med kløe.

Hjælper bekymrede mødre

Succesen på Siris hud blev startskuddet til hudplejeserien Kraes, som Mette Langberg står bag sammen med Siris far Kasper Nielsen.

– Jeg talte med mange forældre, som oplevede præcis de samme frustrationer over børnenes eksem, og dem ville jeg gerne hjælpe. Derfor investerede vi alt, vi havde, i at udvikle en plejeserie med de naturlige ingredienser, som havde virket på vores datters hud. Det var hårdt i starten, for vi levede på en sten – men det var det hele værd. Når en far eller mor sender et billede af, at deres barns hud nu er fri for eksem – det går lige i mit moderhjerte. 

Udover at stå bag hudplejeserien inviterer Mette Langberg også mødregrupper til gratis vejledning om de smås hud.

– Jeg gjorde mig en masse erfaringer med Siri – for eksempel også med kosten – og de erfaringer vil jeg gerne dele ud af. Hvis det kan hjælpe et barn og give forældrene færre bekymringer, så kan jeg ikke ønske mere.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)