Folketinget tør ikke opløse Hizb ut-Tahrir

Både i 2004 og 2008 slog Rigsadvokaten fast, at man ikke kunne opløse foreningen Hizb ut-Tahrir ved dom på grund af grundloven. Kun foreninger, der ”virker ved eller søger at nå deres mål ved vold, anstiftelse af vold eller lignende strafbar påvirkning af anderledes tænkende« kan opløses. Og sådan er det stadig, skriver Søren Pape Poulsen og Mai Mercado i Berlingske.

”Der findes masser af indvandrere i Danmark, der kulturelt og værdimæssigt er så langt fra os, at de aldrig kommer til at høre til. Hizb ut-Tahrir bruger deres ytringsfrihed til at argumentere for en islamisk fundamentalisme. De bruger deres demokratiske forsamlingsret til at demonstrere mod demokratiet. Med Grundloven i hånden forsøger de at demontere de værdier, det bygger på.

Mens justitsminister Peter Hummelgaard påpeger, at man ikke bare kan forbyde en given forening, fordi man ikke kan lide dem, nævner Søren Pape Poulsen forløbet, hvor banden Loyal to Familia i 2021 endte med at blive opløst ved dom i Højesteret. Det skete, efter at Søren Pape Poulsen som justitsminister havde bedt Rigsadvokaten om at vurdere muligheden for et forbud. ’Engang lød det også, at man ikke kunne forbyde rockerklubberne. Det, vi gjorde i min tid som justitsminister, var, at vi bad om at kigge lidt bredere på, om der var nogle muligheder, og det førte til, at man kunne føre en sag. Nu er Loyal to Familia forbudt’, siger han”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)