FORSVAR: Usikkert om Danmark vil nå NATO’s mål i 2033

Forsvaret kan ikke håndtere at købe alt det, vi har brug for på en gang. De 2.800 mand, der sidder ude i Forsvarets Materiel- og Indkøbsstyrelse (FMI), er ganske enkelt ikke i stand til at absorbere alle de penge, de skal bruge, skriver Berlingske.

”Det er ellers ret klart, hvad det er for udstyr, Forsvaret mangler. Men at kunne købe alt det, kræver endnu flere folk, end dem, der allerede er i FMI. Forudsætningen for, at man kan købe f.eks. luftværn er, at man får ansat en masse eksperter i FMI, plus at man skal sikre sig, at man har strukturen til at få det indpasset.

Chefen for FMI, Kim Jesper Jørgensen, har tidligere givet cirka den tidsramme for, hvor lang tid, man kan forvente at nyindkøb kan tage: ’Udfordringen er, at vi er designet med en vis produktionskapacitet. Antallet af hænder kan omsættes til, hvor meget vi kan købe for – hvor mange projekter vi kan gennemføre. Og på grund af Ukraine og den stigning i forsvarsbudgettet, vi kan se frem til, skal vi anskaffe mere, end vi er designet til’, sagde han for et år siden til Berlingske.

Derfor ville han heller ikke svare på, om FMI ville kunne nå at lave de fornødne investeringer hurtigere end NATO’s politiske målsætning om at bruge 2 pct. af BNP til forsvar i 2033. ’Det kan jeg ikke svare begavet på, for det kommer an på forholdene, f.eks. hvor mange ressourcer min organisation får til at gennemføre de indkøb. Med den organisation, jeg har i dag, vil det blive udfordrende at nå det på bare ti år’, siger han”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)