Fotoudstilling i Øksnehallen: GRAFFITI København 1984-2019

Vi skal tilbage til 1984. Dengang 20 kroner gjorde dig rig på cola og tobak. Og dengang de første spraydåse-strøg blev taget på byens vægge i København. Graffiti kaldte de det i New York, og graffiti kom det til at hedde i København, da byens unge importerede konkurrencen, adrenalinen og det farverige gademiljø til byen. I Øksnehallen kan du henover sommeren opleve Graffitiens ankomst til København og dens udvikling igennem 25 år fortalt af graffitimalerne selv.

Lørdag 22. juni åbner fotoudstillingen GRAFFITI København 1984-2019 i Øksnehallen. En fotoudstilling, som tager gæsten med på en historisk rejse igennem graffitiens og miljøets univers – lige fra det første spray til i dag, hvor graffitien endnu fylder i bybilledet til både fornøjelse og foragt.

– Vi synes, det kunne være interessant med en graffitiudstilling, fordi den fortæller en historie om en subkultur og samtidig en historie om Københavns stemning og visuelle udtryk igennem 35 år, siger kurator i DGI-byen Mette Vesterbæk, som håber på, at fotoudstillingen vækker interesse hos både børn og unge fra 80’erne og i dag.

Fra black book til Instagram

Det særlige ved dette års udstilling er, at de mere end 100 fotografier, som bliver udstillet i Øksnehallens rå rammer, er taget af graffitimalerne selv. For en graffitimaler var og er det vigtigt at få sit navn udbredt i miljøet. Det gjorde malerne ved at dele deres black books med hinanden med fotografier af deres værker og endnu vigtigere af værkernes placering. I dag er black booken sendt på pension og erstattet af malernes Instagramprofiler.

Fernisering med Mads Brügger og Teknik- og Miljørborgmester

Fotoudstillingen Graffiti København 1984-2019 skydes i gang fredag 21. juni til lyden af hiphop og med åbningstaler fra Journalist og programchef for Radio24syv Mads Brügger og Teknik- og Miljøborgmester, Karina Madsen. Der er fri entré og fri fadøl på dagen.

– For mig er graffiti en vigtig bestanddel af en storbys ornamentik. Hvis der ikke er graffiti, er det ikke en rigtig storby, fortæller Mads Brügger, som i 9. klasse producerede dokumentaren ”Ulovlig kunst”.

Åbningstider: Fotoudstillingen holder åbent hver dag fra 10-18 i perioden lørdag den 21. juni og frem til den 31. juli 2019.

Former, farver og fantasi – omvisning med Mette Truberg: Fredag den 5. juni og tirsdag den 30. juni kl 11 inviterer kunstformidler Mette Truberg på omvisning om graffitiens liv i byen for børn i alle aldre.

Hvorfor graffiti? – omvisning og diskussion med Mette Truberg: Tirsdag 30. juni inviterer kunstformidler og graffitiforfatter Mette Truberg på en åben diskussion om graffitiens væsen og den lukkede verdens betydning for storbyens visuelle udtryk.

Udstillingen er støttet af Statens Kunstfond, Bestles Fond, Københavns Kommune og Krogagerfonden

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)