Gary Lineker er en venstresnoet fodboldkommentator i England for BBC, som ikke holder sig tilbage fra at kommentere politisk varme kartofler: sidst da han om Englands nye lovforslag om at sende illegale asylansøgere som ulovligt krydser Kanalen tilbage, sagde, at det sprog, der blev anvendt i lovforslaget, mindede om ”Tyskland i 30’erne”. Dette har medført en hidsig debat mellem venstre- og højrefløjen om ytringsfrihed, men betegnende for debatten er, at ingen journalister er gået på banen for at undersøge, om Lineker har ret.
Lige På og Hårdt vil gerne rette op på denne journalistiske pligtforsømmelse, så vi har kigget forslaget efter i sømmene: vi konkluderer, at forslaget slet ikke omtaler Tyskland i 30’erne, at det ikke er skrevet på tysk, men på engelsk, og at Lineker har et problem med at drage parallel mellem de år og nutidens England, som vitterligt har et problem med illegal indvandring, idet Tyskland i 30’erne bevisligt ikke var et sted, hvor illegale asylansøgere stod i kø for at komme ind. Køen gik den anden vej.
En vigtig del af Venstrefløjens holdning til ytringsfrihed er, at den skal forvaltes med ansvar: man må ikke bare sådan lige sprede misinformation (eller er det disinformation), og hvis man gør det, bør man fyres. Så ud fra den logik skulle Lineker have sparket, ikke?
Vi er uenige. Enhver, selv de mest uvidende, skal have ret til at sprede både misinformation og tåbeligheder, ja ytringsfriheden er vigtigst netop i forsvaret for dem.
Lige På og Hårdt byder Lineker velkommen tilbage til jobbet.
Steffen Skovmand
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)