Gymnasieeleverne har fundet en smart finte

Når unge skal fordeles på de danske gymnasier, er deres adresse et afgørende kriterium. Nogle gymnasier er mere eftertragtede end andre, og navnlig i de store byer er der kamp om pladserne. Men unge fra især velstillede familier har fundet en vej til at komme foran i køen. De ændrer simpelthen adresse for at blive optaget på populære gymnasier, skriver Berlingske.

”Eleverne ændrer adresse til for eksempel deres anden forælder, bedsteforældre eller familievenner. På den måde handler de strategisk for at sikre, at de kommer ind på deres første prioritet.

Da der som bekendt ikke er ubegrænsede pladser på de eftertragtede gymnasier, betyder de mange adresseflytninger, at andre elever bliver sprunget over i køen. Forskerne anslår, at 25 procent af de elever, der ikke startede på deres første prioritet, ville være blevet optaget, hvis andre elever ikke havde ændret adresse.

Adresseændringerne er et eksempel på, hvordan borgere kan handle strategisk for at udnytte systemet til deres egen fordel. Det kan være med til at forstærke ulighed, fordi alle ikke har ressourcer til at handle strategisk”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)