Vi ved ikke, hvor mange hjem, der er alene hjemme i julen, men vi ved, at det er noget, der interesserer en helt bestemt gruppe personer rigtig meget – nemlig indbrudstyvene.
At have indbrud er en rigtig ubehagelig oplevelse, derfor giver det god mening at forebygge indbrud.
Det er ikke nyt. Det er ikke raketvidenskab. Faktisk er det nemt – og det har god effekt. Det drejer sig selvfølgelig om de gode råd, der kan være med til at holde ubudne gæster fra døren.
Men lad os begynde med de ubudne gæster – indbrudstyvene. Dem skal man ikke undervurdere. De kan deres kram – de har ofte gjort det før, og de er hurtige og irriterende gode til deres ulovlige metier.
-Netop fordi indbrudstyve ofte er ret gode til at begå deres kriminalitet, så gælder det selvfølgelig om, at forsøge at ramme dem der, hvor de er sårbare. De vil meget nødigt ses og genkendes, og så går de i hovedsagen efter hjem, der ser forladte ud. Så årvågne øjne, godt med rod og vasketøj og lys i huset er nogle af de vigtigste værn mod indbrud. Men mindst lige så vigtigt er et rigtig godt naboskab, siger vicepolitiinspektør Jesper Weimar Pedersen fra Fyns Politi.
Stop tyven!
Det gode naboskab sammenholdt med en række god råd og forslag til forholdsregler kan hjælpe med at stoppe tyven.
- Stå sammen i nabolaget og hav et opmærksomt blik, hvad der foregår i kvarteret. Det er med til at gøre området mindre attraktivt for en indbrudstyv. Hils på dem, du møder og fortæl dine naboer, hvis noget uldent ser ud til at være på færde.
- Lad ikke dit hus krybe i ly bag en meterhøj hæk eller andre gemmesteder. Sørg for godt lys omkring dit hjem – lys med sensor øger risikoen for, at tyven bliver forstyrret i sit arbejde og bliver set af naboerne. Lås værktøj og haveredskaber inde. Der er jo ingen grund til at hjælpe tyven.
- Dit hjem skal se beboet ud. Lad det rode lidt, brug tænd/sluk ure, så der er lyst, når det bliver mørkt. Få naboerne til at holde øje med dit hus, sætte en bil i indkørslen, tømme postkassen og bruge din skraldespand. Foreslå naboen at gå ture ved dit hus – og har det sneet, må de gerne traske ekstra godt med fodspor hen til husets døre, garage, carport osv.
- Gem værdifulde ting godt af vejen – og ikke under madrassen. Vælg et sted, tyven aldrig ville overveje. Fjern også værdigenstande, der er synlige ved indblik.
- At sikre døre og vinduer gøre det besværligt for tyven. To låse tager dobbelt så lang tid at bryde op som en. Indvendige dørlåse, der kræver brug af en nøgle, gør det besværligt for tyven af skabe gode og hurtige flugtveje – det kræver selvfølgelig, at du ikke lade nøglen sidde i låsen…
- Lad være med at melde ud på de sociale medier, at du ikke hjemme.
- Ring altid til politiet, hvis du ser mistænkelig adfærd, der tyder på indbrud.
”Som altid har vi i politiet ekstra opmærksomhed rettet mod indbrud i julen og tiden op til jul, fordi vi ved, at mange hjem står tomme i denne tid. Men vi har også brug for borgernes hjælp, så tyvene samtidig får det dårligst mulige arbejdsvilkår. Derfor kommer vi med gode råd og ideer, så alle forhåbentlig kan få en god og tryg jul og komme tilbage til et hjem, hvor alt er i den skønneste orden”, siger Jesper Weimar Pedersen.
Hvis tyven alligevel kom forbi
Hvis du kommer hjem til et hus, der har været ramt af indbrud, så er det vigtigt, at du ikke røre ved noget, så politiet har mulighed for at sikre spor – fingeraftryk, DNA spor, sålaftryk – som kan være med til at finde frem til gerningsmanden.
Hvis du opdager, der har været indbrud, så ring 114. Er tyven stadig i huset eller lige i nærheden, så ring 112.
Få gode råd om at forebygge indbrud
Der er mange god råd at hente, hvis du vil gøre en større indsats for at indbrudssikre dit hjem.
Find dem her:
www.nabohjaelp.botrygt.dk
www.dkr.dk
www.stopindbrud.dk
Tip politiet:
www.politi.dk – skriv tip i søgefeltet
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)