Hjemmeværnet spiller vigtig rolle, når amerikansk materiel ankommer til Danmark

Hjemmeværnet er endnu engang med til at yde værtsnationsstøtte, når amerikansk fragtskib ankommer til Kalundborg Havn.

Når militært materiel fra NATO-allierede ankommer til Danmark har Hjemmeværnet en opgave i at bevogte havnebassin, havne, lufthavne og det militære materiel. Den slags opgaver kaldes for værtsnationsstøtte- eller Host Nation Support-opgaver. Billedet er fra en værtsnationsstøtteopgave i Fredericia. Foto: Forsvaret

Når amerikansk militært materiel ankommer til Kalundborg Havn den kommende tid, har Hjemmeværnet, ligesom de andre gange, hvor NATO-materiel er fragtet til og igennem Danmark, en opgave i at bevogte havnebassin, havn og det militære materiel. Den slags opgaver kaldes for værtsnationsstøtte- eller Host Nation Support-opgaver, og dem er der blevet flere af de seneste år.

Fragtskibet, som modtages af dansk og amerikansk militært personel, medbringer mange hundrede køretøjer, materiel og helikoptere fra US Army. Materiellet skal blandt andet deltage i NATO-øvelsen Swift Response som en del af årets store NATO-øvelse, Steadfast Defender.

Både Hærhjemmeværnet, Marinehjemmeværnet og Flyverhjemmeværnet bidrager til at bevogte materiellet og løse værtsnationsstøtteopgaven. På den måde styrker Hjemmeværnets soldater Forsvaret, så vi i samarbejde kan få rotationen af materiellet til at ske så smidigt som muligt.

Danmarks placering ved Østersøen er strategisk vigtig for hurtig og smidig forstærkning af NATO i det østlige Europa. Vores evne til at yde rettidig, effektiv og smidig værtsnationsstøtte er afgørende for NATOs evne til at afskrække trusler og forsvare alliancen. Derfor løser Hjemmeværnet ofte værtsnationsstøtteopgaver i samarbejde med Forsvaret.

De seneste år har Hjemmeværnet løst lignende opgaver inden for Host Nation Support i bl.a. Aarhus, Fredericia, Køge og Esbjerg Havn.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)