Iværksætterne er sparket til hjørne – nu igen

Ambitionerne var høje hos erhvervsminister Morten Bødskov (S). I et interview i Berlingske fra 13. jan. 2023 bedyrede han, at Danmark skal være ”verdens bedste iværksætterland”.

Sådanne ambitioner er overhovedet ikke nye. Næsten hvert år søsætter danske politikere nemlig et nyt iværksætterinitiativ.

Tilbage i 2005 blev der i regeringsgrundlaget for VK-regeringen med Anders Fogh Rasmussen som statsminister skrevet, at ”Danmark i 2010 skal være i den europæiske elite på iværksætterområdet”, og, at vi i 2015 ville være blandt de samfund i verden, hvor der nystartes flest vækstvirksomheder.

I april 2017 nedsatte den forhenværende erhvervsminister Brian Mikkelsen et iværksætterpanel med det formål at gøre Danmark til et af de bedste iværksætterlande i Europa. Panelet har aldrig skabt noget og døde en stille død.

I maj 2017 nedsatte Løkke-regeringen Disruptionrådet – Partnerskab for Danmarks fremtid. Partnerskabet var bredt sammensat af arbejdsmarkedets parter, erhvervsledere, akademiske kapaciteter, repræsentanter fra det øvrige samfundsliv – og iværksættere naturligvis. Disruptionrådet har ikke disruptet noget, og slet ikke inden for iværksætteriet.

I marts 2020 har Venstres ordfører Tommy Ahlers lanceret et nyt 14. klimapartnerskab for iværksættere, fordi han mente, at iværksætterne er en overset gruppe i regeringens klimapartnerskab. Klimapartnerskabet skulle bl.a. adressere udfordringer som finansiering samt skat- og momsspørgsmål. Det 14. klimapartnerskabs skæbne er ukendt.

I 2021 har den administrerende direktør for Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, lanceret et Advisory Board bestående af 15 iværksættere og investorer med det formål at udtænke ”nyt dansk paradis for iværksættere”. Om det blev til et paradis eller et helvede, melder historien intet om.

I april 2023 fortalte Morten Bødskov, at udspillet på iværksætterområdet “helt sikkert” ville komme i år. I juni varslede han, at det “først blev efter sommerferien”. Efter sommerferien var det planen, at udspillet skulle lanceres i oktober. Men her i starten af december er udspillet fortsat ikke kommet.

I stedet henviser Bødskov til, at han i december vil invitere flere partier til “drøftelser om de udfordringer, vores iværksættere står over for”. “Jeg glæder mig til at høre, hvor partierne mener, at udfordringerne ligger for vores danske iværksættere, deres idéer til løsninger, og hvordan regningen skal betales”, udtaler Morten Bødskov.

At SVM-regeringen kun er leveringsdygtig i snak og tomme løfter, bør ikke komme bag på nogen. Danske politikere er nemlig vilde med høje, ambitiøse målsætninger, for så viser de, at de har udvist handlekraft og den seriøsitet, der skal til for at vise, at man tager et problem meget alvorligt. Det er en populær måde at styre Danmark på. Sagen er bare, at det vrimler med målsætninger, der aldrig bliver nået.

Eftersom ægte reformer ofte er politisk upopulære, afholder politikerne sig fra at gennemføre egentlige reformer af frygt for, at det vil koste dem popularitet og stemmer ved næste valg. Hertil kommer, at reelle reformer truer økonomiske særinteresser, der således har stærke incitamenter til at modarbejde reformforslagene.

Sidder man derfor som dansk iværksætter og imødeser konkret handling, så er der meget lange udsigter. Lovforslaget fremsættes nemlig efter planen først til næste efterår, om overhovedet.

André Rossmann

 

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)