Kender du de fem fyrværkeriråd? Her er de…

Fyrværkeri er hvert nytår skyld i at børn og voksne kommer alvorligt til skade i ulykker med fyrværkeri – både lovligt og ulovligt.

Overholder du de fem fyrværkeriråd, er risikoen ved at fyre af langt mindre.

Du bør stadig bruge din sunde fornuft, følge brugsanvisningen og holde dig ædru, når du skal fyre den af – også nytårsaften kl. 24! Og den, der tænder lunten, har ansvaret for, at andre ikke kommer til skade.

De fem fyrværkeriråd er:

1. Brug altid beskyttelsesbriller (Også selvom du bare er tilskuer)

2. Brug kun godkendt og aldrig hjemmelavet eller ulovligt fyrværkeri

3. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

4. Hold sikkerhedsafstanden og læn dig ikke ind over fyrværkeriet

5. Gå aldrig tilbage til en fuser

Overholder alle rådene, er risikoen for alvorlige skader yderst minimal.

– Har du haft fingre i ulovlige kanonslag og bomber, i kådhed holdt krudtet i hånden eller affyret det mod andre mennesker, beder du selv om, at det går galt. Nytårsfyrværkeri er flot, men det er også vanvittigt farligt, hvis du ikke behandler det korrekt! De voksne skal være gode rollemodeller for egne og andres børn, så de kan udvikle gode vaner i håndteringen af raketter og batterier, understreger specialkonsulent Christian Østergård fra Syd- og Sønderjyllands Politis Kriminalpræventive Sekretariat.

Undervisning

I politikredsen har SSP & Forebyggelse i flere kommuner undervist eleverne i 5. klasse under overskriften ”Fyrværkeri er Flot – MEN!” for at minimere skader i forbindelse med fyrværkeri.

LÆS OGSÅ:  13-årig mistænkt for bilkørsel og narkosalg

Den praktiske del af øvelserne i kampagnen har blandt andet det gennemgående slogan Det er dit ansvar at spørge: Har alle briller på?

Tag ansvar

Kontakt straks politiet, hvis du har kender til, at nogen ligger inde med, sælger eller bruger ulovligt fyrværkeri, eller hvis du for eksempel finder en efterladt/smidt krysantemumbombe eller et kanonslag. Rør det ikke selv – kontakt politiet!

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)