Et flertal af partierne i Københavns Borgerrepræsentation har netop endeligt vedtaget at oprette en ny enhed til håndtering af sager om sexisme på Danmarks største arbejdsplads. Enheden vil blive oprettet som en del af Arbejdsmiljø København, der hører under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen.
Den seneste tids omfattende debat og afdækning af sager om grænseoverskridende og sexistisk adfærd på arbejdspladser har tydeliggjort behovet for, at medarbejdere har et trygt sted at gå hen, hvis de vil indberette sager om sexisme eller sexchikane.
Derfor er sundheds- og omsorgsborgmester i Københavns Kommune, Sisse Marie Welling (SF), glad for, at et flertal af partierne i Københavns Kommunes Borgerrepræsentation her til aften har besluttet at oprette en ny enhed under Arbejdsmiljø København, der skal håndtere sager om sexisme og chikane i Københavns Kommune.
“Det er enormt vigtigt for mig, at vi ovenpå den seneste tids bølge af sager og opråb fra primært unge kvinder får slået fast, at ansvaret i den her type sager ikke skal ligge hos den enkelte medarbejder, men klart og tydeligt bliver placeret hos arbejdsgiver og arbejdsplads. Der ønsker jeg, at vi som Danmarks største arbejdsplads med næsten 45.000 medarbejdere går forrest, og det er derfor jeg har taget initiativet,” forklarer Sisse Marie Welling.
Forslaget om at etablere en anonym klageadgang for medarbejdere i Københavns Kommune, der oplever sexisme eller sexchikane på arbejdspladsen, blev på sundheds- og omsorgsborgmesteren initiativ drøftet ved seneste møde i Borgerrepræsentationen den 17. september, og aftenens aftale slår nu fast, hvordan den nye enhed skal organiseres.
Partierne bag aftalen i Borgerrepræsentationen støtter således beslutningen om at etablere den som en særlig enhed under Arbejdsmiljø København (AMK), som hører under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. AMK fungerer som rådgiver for hele kommunen i sager om arbejdsmiljø og arbejdsliv, og den nye enhed skal – udover at fungere som en anonym klageadgang for medarbejdere – også yde rådgivning til berørte medarbejdere og stå for den relevante opfølgning over for ex ledelsen på den enkelte arbejdsplads.
Den nye sexismeenhed var ikke det eneste punkt på dagsordenen på torsdagens møde i Borgerrepræsentationen, der havde relation til debatten om sexisme på arbejdspladsen. Politikerne vedtog nemlig også, at der skal foretages en særlig undersøgelse, der skal afdække, hvor udbredt sexistisk kultur og adfærd er på Københavns Kommunes arbejdspladser, ligesom overborgmester Frank Jensens (S) fratrædelse officielt er blevet godkendt af Borgerrepræsentationen.
Partierne forpligter sig med aftenens beslutninger til at finde den nødvendige finansiering af både undersøgelsen og den nye enhed i Arbejdsmiljø København ved forårets økonomiske forhandlinger i kommunen, Overførselssagen.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)