Kun hver tredje teenager har aftaler om alkohol med deres forældre

Når unge har aftaler med deres forældre om alkohol, drikker de mindre end dem, der ikke har. Men for mange forældre kan det være svært at tage snakken om alkohol, når husets teenager bliver lidt større. Kun hver tredje 15-20-årige har aftaler med deres forældre om alkohol. Det viser en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden.

En tidlig alkoholdebut og et højt alkoholforbrug i ungdommen kan have alvorlige konsekvenser – både på kort og lang sigt.

Alkohol øger risikoen for konflikter og ulykker

På langt sigt øger alkohol risikoen for 60 forskellige sygdomme, herunder kræft, men for meget alkohol kan også have seriøse konsekvenser på den korte bane. Alkohol nedsætter blandt andet evnen til at vurdere risiko og forstå andre menneskers hensigter. Derfor kan der lettere opstå skænderier, slagsmål og ulykker, hvilket også kan ses i den nye rapport ’Unges alkoholvaner 2019’ fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’. Ifølge rapporten har hver sjette 15-20-årige oplevet konflikter som følge af at have drukket for meget, og hver fjerde har prøvet at komme til skade, når de har været påvirket af alkohol.

’Her og nu’-konsekvenserne kan også være fatale, og tal fra WHO viser, at hver sjette dødsfald blandt danske unge skyldes alkohol.

Der er således mange grunde til, at unge bør udskyde alkoholdebuten og drikke mindre.

Forældre kan påvirke deres børns alkoholforbrug

Du kan som forælder gøre meget for at påvirke dit barn til at drikke mindre – faktisk mere end de fleste tror, og det sætter Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden fokus på i en ny kampagne:

– Vi opfordrer til, at forældre tager stilling, taler med deres teenager og laver aftaler om alkohol – f.eks. om hvor meget alkohol, de må drikke, og hvornår de skal være hjemme fra fest. For undersøgelser viser, at unge, der har aftaler om alkohol med deres forældre, drikker mindre end unge, der ikke har, siger Jette Jul Bruun, underdirektør i TrygFonden.

Desværre viser rapporten ’Unges alkoholvaner 2019’, at kun hver tredje hjemmeboende 15-20-årige har aftaler med deres forælder om alkohol, så der er god grund til at sætte fokus på problemstillingen. Se mere om kampagnen ’Dit barn – Din alkoholdning’ på www.alkoholdning.dk.

Unges alkoholforbrug stiger på ungdomsuddannelserne

I rapporten angiver 65 pct. af de unge, der går på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse, at deres alkoholforbrug steg, da de startede på en ungdomsuddannelse. Det er således afgørende, at forældre netop i denne overgangsperiode får talt med deres børn om alkohol:

– Når unge starter på en ungdomsuddannelse, oplever mange forældre, at de mister indflydelse på deres teenager, og det kan virke som en umulig opgave at lave retningslinjer om alkohol. Men din teenager lytter faktisk stadig til dig, så vi opfordrer til at tage snakken og lave aftaler. Jo tydeligere, du er i dine holdninger og forventninger – jo lettere er det for dit barn at navigere i, siger Peter Dalum, der er projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’.

Lovgivning bør sende et signal om, at alkohol ikke er for børn

Aftaler om alkohol er en del af løsningen, men de kan ikke stå alene, hvis unge skal drikke mindre. Lige nu er det lovligt for unge ned til 16 år at købe alkohol op til 16,5 pct. i butikker, og med en så lav aldersgrænse kan det være svært for forældre at stå fast på, at deres barn bør vente med alkoholen, til de eksempelvis fylder 18 år. Derfor foreslår  Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’, at der indføres en 18 års aldersgrænse for køb af alle typer alkohol.

– En aldersgrænse på 18 år vil hjælpe forældrene og sende et signal om, at alkohol ikke er noget, man bør indtage, før man er fyldt 18 år, siger Peter Dalum.

En ensartet aldersgrænse for salg af al alkohol vil også kunne lette alderskontrollen ude i detailhandelen – i modsætning til nu, hvor der er én grænse på 16 år (op til 16,5 pct.) og én grænse på 18 år (over 16,5 pct.).

———————————————————————————

Om kampagnen Dit barn – Din alkoholdning

Den 21. september lancerer ’Fuld af liv’ indsatsen kampagnen ’Dit barn – Din alkoholdning’ som er målrettet forældre med børn i alderen 15-17 år. Formålet med kampagnen er at få forældre til at bevare dialogen med deres teenagere om alkohol – også selvom husets teenager er startet på en ungdomsuddannelse. Unges alkoholforbrug stiger nemlig, når unge starter på en ungdomsuddannelse. I kampagnen sættes der fokus på de skadelige konsekvenser, som alkohol kan have ’her og nu’ for unge. Filmen er instrueret af Nicolas Winding Refn, og den kan ses på www.alkoholdning.dk. Her kan man også få inspiration til at tage snakken og lave aftaler om alkohol.

———————————————————————————

Rapporten ’Unges alkoholvaner i Danmark 2019’

Rapporten bygger på resultater fra en internetbaseret spørgeskemaundersøgelse blandt 1.000 unge i Danmark i alderen 15-25 år. Data er indsamlet af analysebureauet Epinion i perioden 23. september til 21. oktober 2019, og er nationalt repræsentativt på køn, alder og region. I rapporten er unge blevet spurgt til deres viden, holdninger og adfærd, når det kommer til alkohol.

Når der i pressemeddelelsen nævnes tal for:

  • 15-20-årige, bygger resultaterne på svar fra 500 personer
  • 15-20-årige, der bor hjemme, bygger resultaterne på svar fra 414 personer
  • Unge, der går på en ungdomsuddannelse eller en videregående uddannelse, bygger resultaterne på svar fra 622 personer.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)