Fra 2. januar er det blevet obligatorisk at mærke og registrere sin kat, hvis man er bosiddende i Sverige. Den svenske landbrugsstyrelse åbner et lovpligtigt register, som skal være med til at forbedre kattens generelle velfærd. Den lovpligtige ordning er et stort skridt for kattens velfærd, mener Dyrenes Beskyttelse.
I Sverige anslås det at der lever omkring 1,4 mio. katte, hvoraf 100.000 af dem vurderes til at være hjemløse og vilde. Katten er dermed det mest almindelige kæledyr i Sverige, men alligevel har kattens status ikke været særlig høj.
Fra årsskiftet bliver dette ændret når det nye lovpligtige katteregister åbner. Registeret skal være med til at tydeliggøre kattens status og forbedre velfærden, siger den svenske Landbrugsstyrelse. Et lovpligtigt katteregister kommer ikke til at løse hele problemet men det er et skridt i den rigtige retning.
Katte kan registreres fra. 2. januar
Den nye lov betyder, at alle katte som er født fra 2008 og frem skal ID-mærkes med en chip eller øretatoveres og registreres i det nye register. Landbrugsstyrelsen ved godt at det kommer til at tage noget tid før alle ejerkatte er registreret, men ønsket er at det på sigt bliver lige så normalt at registrere sin kat som det er at registrere sin hund.
Det nye register kommer ikke til at hente oplysninger fra nogen af de frivillige registre, da det ikke er muligt af både juridiske og praktiske forhindringer siger den svenske landbrugsstyrelse.
– Dyrenes Beskyttelse har i flere år arbejdet for at få registrering og mærkning af katte gjort lovpligtigt i Danmark. Det vil højne kattens status betydeligt, hvis det bliver lovpligtigt, og det vil også lette arbejdet med at genforene kat og ejer, hvis katten er kommet hjemmefra, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse.
Stadig ingen status til danske katte
Fra den 1. juli 2021 blev der vedtaget en såkaldt incitamentsordning for mærkning og registrering af katte i Danmark. Loven betyder, at hvis du ikke har mærket og registreret din kat, så ejerskabet kan føres tilbage til dig, kan du ikke gøre lovmæssigt krav på din kat, hvis den bliver væk.
– Loven har desværre ikke gjort mærkning og registrering obligatorisk, og vi havde hellere set en obligatorisk løsning. I dag er det frygten for at miste sin kat, der driver folk til at mærke, men det har ikke været med til at løfte kattens status og afhjælpe problemet med de mange herreløse katte. Der er stadig mange herreløse katte, som ingen har ansvar for, siger Jens Jokumsen.
I Dyrenes Beskyttelse håber vi, at Danmark vil følge det svenske eksempel og gøre mærkning og registrering lovpligtigt, så de danske katte kan få bedre vilkår på lige fod med de danske hunde.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)