Man har et standpunkt til man tager et nyt


Korte, skarpe og – somme tider – satiriske tekster om de politiske løgne, fortielserne og hykleriet.


 

Reformkommissionen, der blev nedsat af regeringen i 2020, fokuserer på de knap 200.000 ledige på langvarig kontanthjælp, som i dag befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, især ufaglærte og muslimske indvandrere. De er hverken syge nok til førtidspension eller velfungerende nok til at passe et almindeligt fuldtidsjob.

Kan man få dem i arbejde? Kommissionens formand, prof. Nina Smith, som er professor i nationaløkonomi ved Aarhus Universitet og tidligere økonomisk vismand, er optimistisk. ”Mit eget gæt er, at det ikke skulle være umuligt at få de 200.000 bragt ned til 100.000. Altså at halvere gruppen”, siger hun i dag.

Lad os skrue tiden tilbage til 2016, hvor Nina Smith i en kronik skrev, at ”man skal droppe forestillingen om, at de ca. 800.000 danskere på overførselsindkomst er én stor arbejdskraftreserve, som kan hentes ind på arbejdsmarkedet og sikre vækst og velfærdsstat. Det er blår i øjnene på befolkningen, og man bør derfor holde op med at presse folk, som reelt ikke har noget arbejdspotentiale at give af, i job”.

24NYT’s graverjournalister arbejder på fuldt tryk for at afdække, om Nina Smiths kovending skyldes banebrydende forskning i, hvordan man konverterer en langtidsledig til en arbejdshest, eller om hendes påstand om, at de 200.000 langtidsledige alligevel udgør en arbejdskraftreserve med arbejdspotentiale, er en ren politisk konklusion.

André Rossmann

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)