Mindst 677 børn er dræbt eller såret

På fredag runder krigen i Ukraine 100 dage. På den tid er mindst 262 børn blevet dræbt, mens 415 er såret. Krigen har ødelæggende og altomfattende konsekvenser for børns liv. Nye tal fra UNICEF taler deres eget klare sprog.

Hver eneste af de nu 100 dage, krigen i Ukraine har varet, er mere end to børn blevet dræbt og mere end fire børn blevet såret. Børn er overvejende blevet ramt i angreb, hvor der er brugt eksplosive våben i tæt befolkede områder.

I samme periode er næsten to ud af tre ukrainske børn tvunget på flugt. Tre millioner børn, der fortsat opholder sig i landet, har brug for humanitær hjælp. Det samme gælder de mere end 2,2 millioner børn, der har måttet forlade Ukraine.

Siden den 24. februar er mindst 256 sundhedsfaciliteter – lægeklinikker, hospitaler eller lignende – ramt af angreb. Det samme gælder flere hundrede skoler og uddannelsesinstitutioner.

Krigen har gjort det umuligt at sikre beskyttelse af børn. Foruden at børn er blandt ofrene for de væbnede kampe, er børn på flugt også i mærkbar risiko for at blive adskilt fra deres familie og for at blive udsat for vold, udnyttelse, overgreb og trafficking.

”UNICEF appellerer på det allerkraftigste krigens parter om våbenhvile og beskyttelse af børn. Det indebærer at stoppe brugen af eksplosive våben, der kan ramme civile, og stoppe angreb på civil infrastruktur som hospitaler og skoler. Det er bydende nødvendigt, at organisationer som UNICEF får fuld adgang, så vi sikkert og hurtigt kan nå børn i nød med humanitær hjælp, uanset hvor de befinder sig,” siger generalsekretær i UNICEF Danmark, Susanne Dahl.

LÆS OGSÅ:  5 apps der lærer dit barn at programmere

UNICEFs humanitære indsats

UNICEF har siden 24. februar været med til at distribuere og sørge for:

  • Livreddende medicinsk udstyr til knap 2,1 millioner mennesker
  • Rent vand til 2,1 millioner mennesker
  • At 610,000 børn og deres omsorgspersoner har modtaget psykosocial støtte
  • Skoleudstyr til knap 290,000 børn
  • At næsten 300,000 sårbare familier er blevet registeret, så de kan modtage kontantudbetalinger, som en del af UNICEFs indsats i landet

Herudover har UNICEF sammen med UNHCR opstillet 25 såkaldte Blue Dot støttecentre, som er placeret langs de mest benyttede migrationsruter ud af Ukraine. Her får familier en håndsrækning og hjælp til at komme videre på den rejse, de er tvunget afsted på.

I Ukraines nabolande støtter UNICEF de lokale myndigheder blandt andet med at afholde træning af grænsepersonel i anti-trafficking. Herudover at sørge for at de ukrainske børn bliver taget godt i mod og integreret i de lokale skoler, og at de tilmeldes vaccinationsprogrammer.

”Ukraines børn har brug for sikkerhed, stabilitet, beskyttelse og omsorg – særligt de børn, der flygter uledsaget eller er blevet adskilt fra deres familie undervejs. Mere end noget andet har de her børn dog brug for, at der bliver skabt fred. Uden akut våbenhvile og en succesfuld fredsforhandling vil børn blive ved med at rammes – og krigen vil have vidtrækkende konsekvenser for sårbare børn over hele verden,” siger Susanne Dahl.

LÆS OGSÅ:  Kørte uden førerret med barn på skødet

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)