Nye overenskomster bremser fremtidig vækst

De nye overenskomster for de tæt på 900.000 ansatte i stat, regioner og kommuner sikrer dem præcist samme lønfremgang – det private stiger lidt mere i første år og lidt mindre i andet år – uden nogen som helst planer eller blot løfter om produktivitet eller øget kvalitet, skriver Christian Bjørnskov i Børsen.

”Overenskomsterne, som både regering og fagbevægelse synes tilfredse med, fordyber således en negativ spiral og udgør et alvorligt fremtidigt problem. Det private erhvervsliv i Danmark er imponerende produktivt, men bliver nødt til at blive endnu dygtigere, hvis det skal finansiere politikernes fortsatte forbrug. Det burde give rynker i panden i stedet for smil på læben.

Der er en komplikation, som politikerne helst ikke taler om: International forskning viser klart, at en stor offentlig sektor er en bremse på den langsigtede vækst. Man skal ikke være meget af en økonom for at indse, at den offentlige sektor logisk ikke kan blive ved med at blive en større og dyrere del af den samlede samfundsøkonomi. Jo større den bliver, jo større bliver kravet om en endnu mere produktiv privat sektor for at kunne finansiere det offentlige”.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)