Nye tal: Færre får diagnosen hiv – mange testes for sent

Antallet af nye hiv-tilfælde falder fortsat, det viser tal fra Statens Serum Institut. AIDS-Fondet mener, flere skal testes tidligere.

Færre danskere får diagnosen hiv. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut, der for tredje år i træk ser et fald i antallet af nye hiv-diagnoser. Tallene vækker glæde hos AIDS-Fondet, som peger på behovet for en styrket testindsats, fordi mere end halvdelen bliver testet for sent.

Antallet af nye hiv-tilfælde falder stadig. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut, som i dag, hvor det er World AIDS Day, offentliggør hiv-statistikken for 2020. Her kunne man registrere 110 nye tilfælde af hiv i Danmark, hvilket er et fald i forhold til antallet af diagnoser i 2019 (159 personer) og 2018 (143 personer).

– Tallene viser, at kurven er knækket, og mere end 20 års stabile hiv-tal på omkring 200 for alvor er på vej ned. Det er glædeligt, fordi det viser, at vi har fat i de rigtige værktøjer, og at vi kan stoppe spredningen af hiv i Danmark, siger Lars Christian Østergreen, som er direktør i AIDS-Fondet.

Han forklarer faldet med, at vi nu ser effekten af, at flere mennesker i risiko for hiv benytter den hiv-forebyggende PrEP-behandling, som er blevet indført i Danmark.

– PrEP er blevet godt modtaget i Danmark, men nu er der behov for at vi styrker den opsøgende indsats, så flere af de mest udsatte tilbydes PrEP. For en del af de nye smittetilfælde kunne være forebygget, hvis vedkommende var på PrEP, siger Lars Christian Østergreen.

En anden del af forklaringen på de lavere tal er, at hiv-medicinen er så effektiv, at en velbehandlet hiv-positiv ikke kan overføre virus. Danmark er et af de lande i verden, hvor flest mennesker med kendt hiv er i effektiv behandling og dermed ikke smitter videre.

Behov for tidligere test og indsats mod fordomme

Opgørelsen fra Seruminstituttet rummer ikke kun gode nyheder. Den viser også, at mange af dem, der fik en positiv hiv-test, har levet med virus længe, inden de blev testet. Mere end halvdelen (55%) har haft hiv så længe, at deres immunforsvar er alvorligt belastet, og de er i stor risiko for at blive syge.

– Der er behov for en ekstra indsats i forhold til test og rådgivning, når mere end halvdelen kommer ind med nedsat immunforsvar, og 26 af dem endda så meget, at de får en aids-diagnose oveni, fordi de reelt er syge, siger Lars Christian Østergreen.

Han efterlyser en koordineret indsats for at få nedbragt mørketallet i Danmark, der ifølge Statens Serum Institut er på omkring 600 personer. De lever med hiv uden at vide det, og de risikerer dermed at blive syge, og samtidig kan de at smitte andre.

– Vi ved, at halvdelen af dem, der har hiv uden at vide det, er mænd, der har sex med mænd. Det er en målgruppe, vi i forvejen når gennem Checkpoint, der er et specialiseret test- og rådgivningstilbud til unge og LGBT+ personer. Derfor er der behov for at styrke dette tilbud, siger Lars Christian Østergreen.

Han forklarer, at man effektivt kan nå den anden halvdel af mørketallet, hvis man i sundhedsvæsenet er mere opmærksomme på at tilbyde hiv-test, når man står overfor patienter med uforklarlige symptomer – eller sygdomme som kunne indikere hiv.

– Det er ikke nogen nem opgave, men vi bliver nødt til at insistere på, at vi har værktøjerne til at nedbringe mørketallet og dermed bremse epidemien. Det er vi nødt til, hvis vi skal kunne se fremtidige generationer i øjnene og sige, at vi gjorde, hvad vi kunne, siger Lars Christian Østergreen.

Den 1. december er det World AIDS Day, hvor verden mindes de mange ofre for sygdommen og sætter fokus på fordommene om hiv.

Fakta:

Statens Serum Institut anslår at 6.700 personer lever med hiv i Danmark.

Antallet af personer med hiv, der har fået en diagnosen hiv ligger på 6.100.

Det vil sige at der er et mørketal på ca. 600 personer, som har hiv uden at vide det.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)