Nye tal for tvang viser at den akutte psykiatri er brudt sammen

Tvang i psykiatrien skal altid være en undtagelse. Nye tal fra Sundhedsstyrelsen viser desværre, at det nærmere er regel end undtagelse i den akutte psykiatri i dag. Det mener Psykiatrifondens formand psykiater Torsten Bjørn Jacobsen. “Alle advarselslamper blinker, men før der viser sig reel politisk vilje til at lave det om, så er jeg bange for, at det fortsat bliver værre”, siger han.

De nye tal fra Sundhedsstyrelsen taler et tydeligt sprog, mener Psykiatrifonden:
“At tvangen stadig stiger er en menneskelig og professionel falliterklæring. Psykiatrien – og måske særligt børne- og unge psykiatrien – er ved at bryde sammen”, siger Psykiatrifondens formand psykiater Torsten Bjørn Jacobsen.

I ti år har der været talt politisk om, at man ville nedbringe tvangen. Der er lagt strategier, målsætninger og handleplaner. Men i de samme ti år er antallet af børn under 18, der bliver tvangsindlagt, i hele landet steget med 76%, og i tre af regionerne er antallet mere end fordoblet.

Tvang koster tillid 
“Hver gang et menneske udsættes for tvang af ham eller hende, hvis arbejde det er at hjælpe og helbrede vedkommende, så falder tilliden en lille smule. Det betyder, at der går meget længere tid, før man får det bedre”, siger Torsten Bjørn Jacobsen.

Han efterlyser politisk vilje til reelle forandringer og ikke mere snak:

“Alle advarselslamper blinker, men før der viser sig reel politisk vilje til at lave det om, så er jeg bange for, at det fortsat bliver værre”, siger han.

LÆS OGSÅ:  Pårørendehus i København – og pårørendevejledere i psykiatrien

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)