Ledigheden blandt nyuddannede akademikere er høj, selvom der er godt gang i dansk økonomi, og mange virksomheder skriger på arbejdskraft, skriver Berlingske.
“En ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) viser, at 22 pct. af de nyuddannede akademikere er ledige et halvt år efter endt uddannelse.
For et år siden var det 18,5 pct. af de nyuddannede akademikere, der stod uden job et halvt år efter en endt uddannelse.
Der findes omfattende dokumentation for, at hvis man starter sin karriere med et ledighedsforløb, så har det op til ti år efter betydning for ens tilknytning til arbejdsmarkedet og ens løn”.
24NYT: I Danmark hedder det sig stadig, at man uddanner sig “til noget”. Samtidig leder arbejdsgiverne efter folk med meget specifikke kompetencer, som det er praktisk talt umuligt for universiteterne at matche.
Den store arbejdsløshed blandt nyuddannede akademikere understreger meget tydeligt dette mismatch. Der har gennem tiderne været gjort diverse tiltag for at sikre bedre overensstemmelse mellem kandidaters kompetencer og erhvervslivets behov, men det er aldrig lykkedes – bl.a. fordi erhvervslivets behov ændrer sig hurtigere, end det tager at få en kandidatgrad. Hertil kommer, at kompetencekravene ændrer sig nu så hurtigt, at meget af den viden og de færdigheder, som akademikere får på universitetet, reelt er forældet allerede, når de dimitterer.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)