I en travl hverdag i et stort køkken er der ofte overskydende mad, når de mange patienter på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital har stillet appetitten – også selvom der altid er fokus på at mindske madspildet. Derfor har køkkenet på hospitalet indgået en aftale med Morgencafé for hjemløse i Nordvest, så deres brugere kan få maden i stedet. På den måde mindskes madspild og maden havner i sultne maver.
– Vi har hver dag en smule overskydende mad – det kan ganske enkelt ikke undgås i et køkken af vores størrelse. Så det er sund fornuft at se, om ikke der er nogen i lokalområdet, der kan få gavn af det, og det er der heldigvis. Det er meget bedre at se maden blive spist, end at skulle smide den ud, siger Michael Allerup, enhedschef og madhåndværker på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital
Henter og bringer selv
Den nye ordning betyder, det lokale værested for hjemløse to gange om ugen henter den overskydende mad fra køkkenet på Bispebjerg Hospital. Det kan f.eks. være mad på køl eller frost, men også andre evt. overskudsvarer. På den måde bliver den overskydende mad spist i stedet for at ryge i skraldespanden. Det sikrer mindre madspild og giver samtidigt de hjemløse sund og velsmagende mad.
– Vores brugere er ikke et sted i livet, hvor de har mulighed for at prioritere et godt og sundt måltid mad – derfor har det enorm betydning for både deres fysiske og psykiske velvære, at vi nu kan få sund velsmagende mad fra Bispebjerg Hospital helt gratis. Det kommer med garanti til at gøre en forskel for de mennesker, der spiser det, siger Michael Espensen, leder af Morgencafé for hjemløse.
To fluer med ét smæk
Da Morgencaféen selv henter maden og bringer emballagen tilbage rengjort, koster det ikke hospitalet en krone.
– Jeg er rigtig stolt over det her initiativ. Mit mål som sundhedspolitiker er at bekæmpe ulighed i sundhed – og som miljøpolitiker, at vi smider mindst muligt affald ud. Derfor er det sund fornuft, at vi nu giver vores overskydende mad videre til de hjemløse og sultne. Fungerer det også på længere sigt, så er jeg klar til at brede modellen mere bredt ud til andre af vores køkkener og mennesker med behov for maden, siger regionsrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S).
Initiativet stammer fra køkkenet på Bispebjerg Hospital og ordningen starter den 23. september.
Fakta:
- Morgencaféen afhenter overskudsmad mandag og torsdag i tidsrummet 8-8.30. På sigt kan det være, at en yderligere afhentningsdag kan aftales.
- Morgencaféen er interesseret i både mad på køl og frost samt andre eventuelle overskudsvarer. Det kan typisk være salater, desserter, grøntsags
- Morgencaféen bringer emballage tilbage i rengjort tilstand ved næste afhentning.
- Første afhentning var mandag den 23. september.
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)