Paludan blev angrebet med kniv – retten vil udvise gerningsmand

To mænd på 53 og 41 år er mandag ved Retten i Aarhus dømt for henholdsvis forsøg på grov vold og medvirken til forsøg på grov vold under en demonstration i Digterparken i Åbyhøj den 5. juni 2020.

Den 53-årige mand er blevet dømt skyldig i forsøg på grov vold og for overtrædelse af knivloven ved med en kniv i hånden at løbe om bag politiets afspærringer og frem mod demonstrationens frontperson, en nu 39-årig mandlig partileder, der dog hurtigt blev bragt i sikkerhed.

Partielederen er Rasmus Paludan.

Den 53-årige er desuden dømt for trusler mod de tilstedeværende polititjenestemænd, der råbte ham an og affyrede varselsskud. Da den 53-årige mand ikke efterkom politiets ordrer, afgav en betjent skud, der ramte manden i benet.

”Der var i sagen rejst tiltale for drabsforsøg, da det er anklagemyndighedens opfattelse, at det var de dømtes hensigt at dræbe forurettede. Retten har set det anderledes, og vurderet at hensigten var at stikke og skade forurettede, men ikke at slå ham ihjel,” siger specialanklager Jesper Rubow.

Den 53-årige mand, der er libanesisk statsborger, har siden 6. juni siddet varetægtsfængslet i surrogat på en lukket psykiatrisk afdeling. Han blev mandag eftermiddag idømt en behandlingsdom på en psykiatrisk afdeling samt efterfølgende udvisning af landet med indrejseforbud i 12 år.

Dømt for medvirken

Den anden tiltalte i sagen, en 41-årig mand blev idømt 1 år og 3 måneders fængsel for medvirken til overfaldsforsøget og for overtrædelse af knivloven, idet retten fandt det bevist, at han havde instrueret og opfordret den 53-årige mand til at gå til angreb på den nu 39-årige partileder.

LÆS OGSÅ:  VIDEO! Paludan angrebet - politiet trækker pistoler

Anklagemyndigheden har under retssagen ført beviser for, at den 41-årige mand både op til, under og umiddelbart efter demonstrationen den 5. juni udviste stor interesse for den pågældende partileder. Det er også blevet afdækket, at den 41-årige den 5. juni om morgenen mødtes med den 53-årige mand, der umiddelbart efter blev set med en kniv i hånden, ligesom de to flere gange havde telefonisk kontakt umiddelbart inden overfaldsforsøget.

Den 53-årige mand har desuden forklaret, at den 41-årige foreslog ham, at han skulle være gerningsmanden, idet han var psykisk syg, og derfor ikke ville blive straffet.

”Jeg er afgjort tilfreds med, at retten var enig med anklagemyndigheden i, at begge var strafferetligt ansvarlige for knivoverfaldet,” siger Jesper Rubow.

Den 41 årige tog betænkningstid vedr. om han ville anke dommen. Den 53 årige ankede ved domsafsigelsen med påstand om, at han ikke skulle udvises.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)