Panik i Sverige: Frygt for yderligere politisk kaos

Der er efter alt at dømme to gode grunde til, at de svenske etablerede partier frygter et nyvalg: Efter internationalt pres har Sverige lovet at indføre hemmelige valg fra 2019. Og så ser det rigtig godt ud for Sverigedemokraterne i en ny meningsmåling.

Man skulle tro, at demokratiske valg i et moderne europæisk valg som Sverige er hemmelige. Men det er de faktisk ikke. Hvert partis stemmesedler ligger frit fremme i valglokalet, hvor vælgerne så skal vælge den seddel de vil tage med sig ind i en aflukket kabine og sætte sit kryds på. Alle i valglokalet kan således se, hvilket parti man stemmer på. I et land, hvor folk kan blive socialt udstødt eller fyret fra sit arbejde og for at stemme på indvandringskritiske partier, kan man ikke udelukke, at det koster stemmer for partier som Sverigedemokraterne.

Samtidigt hjælper det svenske valgsystem de “socialt accepterede” partier med at beholde magten.

Men efter internationalt pres og kritik fra bl.a. Danmark har den svenske stat nu besluttet at indføre hemmelige valg. Det skal efter planen ske fra 2019. Og det kan hurtigt komme i brug.

Meget tyder nemlig på, at det ikke er muligt at skabe nogen form for flertal i den svenske Rigsdag efter valget i september.

Det skyldes, at ingen partier vil arbejde sammen med Sverigedemokraterne, der gik frem fra 12,9 procent til 17,6. Og uden Sverigedemokraternes 62 mandater kan hverken rød eller blå blok finde frem til et flertal. Og det er trods flere forsøg heller ikke lykkedes at skabe en regering henover midten.

LÆS OGSÅ:  Kommune forlanger håndtryk, hvis man vil have job

Rigsdagens formand Andreas Norlén har således meldt ud, at svenskerne må forberede sig på muligheden for et nyvalg.

Dette vil for de etablerede partier være det værst tænkelige resultat af det politiske kaos, Sverige står i. For ikke nok med, at vælgerne formentligt får lov at stemme hemmeligt: Sverigedemokraterne står endnu en gang til stor fremgang.

Sverigedemokraterne får således 20 procent i den seneste måling fra analyseinstituttet Sifo. Det er den højeste måling partiet nogensinde har fået i en Sifo-måling. Dermed står Jimmie Åkessons Sverigedemokraterne til at blive Rigsdagens næststørte parti, kun overgået af Stefan Löfvens socialdemokrater.

Og der er flere dårlige nyheder for de både blå og rød blok: Liberalerne falder ifølge målingen til 4 procent og ligger dermed lige på spærregrænsen. Og Centerpartiet, ledet af feministen Annie Lööf, falder fra 9 til 7,7 procent.

Uanset om der kommer nyvalg i 2019 – hvilket måske er det mest sandsynlige scenarie – eller om svenskerne først skal stemme til Rigsdagen om fire år, så er én ting formenlig sikkert: Sverigedemokraterne vil vokse og blive stadigt sværere at ignorere. Det vil i sidste ende kunne betyde et kollaps for det “samarbejde”, der i årtier har foregået imellem de svenske medier og politikerne. Et samarbejde der med stor succes har formået at holde konsekvenserne ved ikke-vestlig indvandrig hemmelig for vælgerne og udskammet og straffet de få, der har turde sige den “statsanerkendte” sandhed imod.

LÆS OGSÅ:  GAK-GAK! H&M fjerner "allah-strømper" fra butikker og siger undskyld til muslimer

Hvorvidt en komplet mediemæssig og politisk nyorientering vil være nok til at redde Sverige fra at synke stadigt dybere ned i vold og sammenbrud, er ikke sikkert. Svensk politi oplever massiv medarbejderflugt, og det har ikke været muligt at fylde klasselokalerne på landets politiskoler.

Der er altså risiko for, at Sverige ikke har kapaciteten til at sikre retsstatens – ethvert civiliseret samfunds rygrad – overlevelse, selvom der skulle være politisk vilje til det.

En løsning vil kunne være, at det internationale samfund træder til – en model, der indtil videre kun kendes fra kriser i Den Tredje Verden. Dette kan måske komme på tale, såfremt Sverige bliver en sikkerhedsrisiko for sine nabolande. Professor Paul Lillrank fra det finske universitet Aalto vurderer, at netop dette kan blive tilfældet: “Det er ikke utænkeligt, at Sverige bliver en større sikkerhedsrisiko mod Finland, end Rusland. Nordmændene og danskerne har allerede indset dette.”

Iflølge Paul Lillrank kan et destabiliseret Sverige gå hen og blive en større sikkerhedstrussel end Vladimir Putins Rusland. Og han lægger ikke skjul på, hvad der ligger til grund for problemet: “Multikulturalisme medfører konflikter. Der er reel risiko for, at Sverige forvandles til en mislykket stat. Der er følelse af panik i Sverige nu. Konsekvenserne af muslimsk masseindvandring er mere presserende end Putin.”

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)