Pas på skolestart: Eksplosiv stigning i skader

Skolestart betyder flere børn i trafikken, fyldte legepladser og opstart af sportsaktiviteter. August slår typisk rekord i ulykker, viser tal fra Codan, som er en del af Alm. Brand Group.

Skader i forbindelse med skolestart stiger 25 procent i august.

Sommerferien er slut. Selvom mange har glædet sig til at se venner i skolen, starte i sportsklubben og lege udendørs, så viser tal fra forsikringsselskabet Codan, at august hvert år slår rekord i antal fritidsulykker.

Siden 2014 har selskabet oplevet 20-25 procent flere skader i august end i juli.

“Vi kommer galt afsted, når vi begynder igen efter ferien. Skolestart giver flere børn i trafikken, legepladserne er fyldte igen og mange starter på nye idræts- og sportsaktiviteter,” siger Henrik Bundgaard, skadesdirektør i Alm. Brand Group.

Danskerne kommer særligt galt afsted med hjernerystelse, brækkede arme eller ben og overrevede ledbånd.

“Vi ser desværre typisk, at en del får hjernerystelse. Det er de mindste og nyeste trafikanter, der styrter på cyklen her ved skolestart, fordi de lige skal lære at mestre cyklen og køre i en heftig trafik.”

Det er ikke kun børnene, som har noget at lære. Der er gode råd til de mange forældre, der enten cykler med eller kører deres børn i skole, mener skadesdirektøren:

“Mange har travlt om morgenen, men der er gode grunde til at tage foden fra speederen. De mindste trafikanter skal have en chance for at være med i trafikken. Det er reelt ikke mange sekunder, det koster at sænke farten, og vi kan forhindre ulykkelige hændelser.”

LÆS OGSÅ:  Politiet sætter fokus på skolevejene

En cykelhjelm kan i mange tilfælde forhindre hjernerystelse, men det kræver, at den bliver brugt.

“Det er nemmere at få dit barn til at bruge hjelmen, hvis du selv gør det,” understreger Henrik Bundgaard.

Voksne overvurderer sportsformen
Voksne kommer også galt afsted i august. Mange har brugt tiden på at slappe af og spist gode bøffer igennem sommeren og begynder i august med løbe- eller fodboldtræningen.

“Mange af os holder ikke formen ved lige hen over sommeren. Men når vi går i gang igen med træningen, så giver vi den en ekstra skalle eller løber lige så stærkt, som vi gjorde inden. Og så er det, at vi får skader,” påpeger Henrik Bundgaard.

Gode råd når de mindste skal cykle

1. Lad barnet blive tryg ved at cykle, før I bevæger jer ud i trafikken. Der findes cykeltræningsbaner og trafiklegepladser mange steder. Her kan børn øve sig roligt og sikkert, før I cykler ud i den rigtige trafik.

2. Træn vejen til skole sammen, så barnet senere selv kan finde vej. Øv for eksempel at stoppe ved kantstenen, se sig for til begge sider og tjekke at bilerne stopper, før man selv går over for grønt.

3. Lær børnene færdselsregler, før de bevæger sig ud i trafikken. Gennemgå for dem, hvad trafiklysfarverne betyder.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)