Polen kræver 800 mia. euro fra Tyskland

I anledning af 80-året for Nazitysklands angreb på Polen besøger Tysklands præsident, Frank-Walter Steinmeier, på søndag Polen. Som optakt melder den polske regering klart ud: Polen vil have nye krigsskadeserstatninger. Det skriver Berlingske.

Polen har indtil i dag ikke fået en passende kompensation fra Tyskland for de grusomheder, landet begik under Anden Verdenskrig”, sagde Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, i sidste uge.

Ifølge premierministeren har Polen mistet seks millioner mennesker i Anden Verdenskrig – langt flere end andre stater, der har modtaget omfattende kompensation. Over 1.000 landsbyer blev udslettet under krigen og op mod tre millioner blev dræbt.

En kommission i det polske parlament er ved at lægge sidste hånd på en rapport over de polske tab og ikke mindst en vurdering af, hvor meget Tyskland bør betale. Ifølge flere medier vil blive rapporten blive offentliggjort 1. september, og beløbet, der florerer, er 800 mia. euro.

Relancering af ønsket om erstatning kommer på et vanskeligt tidspunkt i det tysk-polske forhold. I forvejen er de to EU-lande uenige om Tysklands engagement i den russiske gasledning Nord Stream 2. Dertil kommer, at Polen støtter Donald Trumps kritik af de lave tyske forsvarsudgifter. Og så er Tyskland sammen med resten af EU stærkt kritisk over for udviklingen af den polske retsstat.

Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)