Det er konklusionen på erfaringerne med de tre første forestillinger på landets næststørste teater. Publikum strømmer til Aarhus Teater, der nu tænder den røde lampe for tredje gang inden for få uger. Publikum giver udtryk for at de føler sig trygge ved at gå i Aarhus Teater, hvilket understøttes af ny COVID-19 publikumsundersøgelse
Aarhus Teater havde 14. august som det første teater i Danmark en stor teaterpremiere med Teaterkoncert C.V. Jørgensen på Store Scene. I lørdags 29. august var det urpremieren på Christian Lollikes iscenesættelse af José Saramagos prisvindende roman En fortælling om blindhed på Studio. Og på fredag 4. september er der premiere på Holbergs Den vægelsindede på Scala, omplantet til et westernunivers i franskmanden Laurent Chétouanes iscenesættelse.
Fælles for de tre forestillinger er, at de alle er udsolgt – vel at mærke med en halvt fyldt sal af hensyn til corona-restriktionerne.
Publikumssuccesen glæder teaterdirektør Trine Holm Thomsen:
“Før teatersæsonen begyndte, var vi naturligvis nervøse for, om publikum ville vende tilbage med det samme af frygt for smittespredning. Og alle billetterne var langt fra udsolgt, da vi åbnede sæsonen. Men så er billetsalget gået stærkt – både fordi vi har fået meget flotte anmeldelser for Teaterkoncert C.V. Jørgensen og En fortælling om blindhed, men også fordi publikum tilsyneladende føler sig trygge. Vi mærker en spontan glæde ved forestillingernes afslutning; publikum rejser sig op og klapper højlydt, givetvis fordi de har haft en god teateroplevelse i trygge rammer, men nok også fordi de har savnet kulturen og fællesskabet.
Jeg oplever, at kulturens vitale betydning i et større samfundsmæssigt perspektiv er blevet tydeligere for danskerne her i foråret, hvor vi netop manglede kunsten og kulturen. Det tænder et håb i mig på teatrets og hele kulturlivets vegne”
Nye undersøgelser konkluderer: Danskerne vil gerne i teatret og bakker op
Aarhus Teaters positive billetsalgserfaringer flugter med den nationale rapport COVID-19 Publikumsundersøgelse – undersøgelse af danskernes lyst til at gå i teatret (udgivet primo august 2020), iværksat af brancheorganisationen Dansk Teater og Kulturministeriets organisation for publikumsundersøgelse på teaterområdet – Applaus – i samarbejde med Rambøll og Morris Hargreaves McIntyre.
Undersøgelsen har på landsplan haft 13.500 respondenter og undersøger, hvornår, hvorfor og hvordan publikum ønsker at genoptage teateroplevelser efter COVID-19 krisen.
Undersøgelsen konkluderer, at danskerne på trods af COVID-19 savner teatrene, og viser, at COVID-19 for 85% af danskernes vedkommende ikke har påvirket deres lyst til at gå i teatret, og 8% har endda fået mere lyst til at gå i teatret. Kun 7% af danskerne er decideret utrygge ved tanken om at vende tilbage til teatret.
For Aarhus Teaters vedkommende, hvis publikum udgør 2075 af besvarelserne, fremgår det blandt andet, at 4 ud af 5 ’ikke føler sig utrygge’ ved at besøge Aarhus Teater og at 80% forventer at bruge lige så mange penge eller flere på forestillinger på Aarhus Teater de kommende seks måneder.
Kantar Galluphar for Dansk Teater og Applaus lavet en opfølgende måling, offentliggjort 28. august. Målingen konkluderer:
- Størstedelen af danskerne føler sig trygge ved at gå i teatret med de nuværende COVID-19-retningslinjer
- Størstedelen af danskerne har tillid til teatrenes håndtering af COVID-19-retningslinjerne
- Teatergæsterne vil opfatte det negativt, hvis der indføres mundbind på nuværende tidspunkt
- De øvrige publikumsrestriktioner finder danskerne tryghedsskabende (håndsprit/håndvask, køregulering og afstand mellem medvirkende og publikum)
Skriv din mening (Du skal være logget på Facebook)